top of page

 

Počitnice s psom od A do Ž

 

Če se na počitnice odpravljamo s psom, moramo imeti v mislih tako njegove kot svoje potrebe. Dobro je, da že vnaprej načrtujemo počitnice s hrti in premislimo o vseh podrobnostih v zvezi s tem, saj bomo le tako poskrbeli, da bodo počitnice resnično sproščujoče za vse udeležence počitnic, tudi pasjega.

 

Ko se odločate o primerni lokaciji in bivanju, se dobro prepričajte, če so tam psi resnično dobrodošli: preverite, ali obstajajo kakšne omejitve glede velikosti in pasme psa – ponekod je velikost psa namreč ovira, lahko se zgodi, da imajo zadržke do določenih pasem ali da je omejitev v številu psov. Nalepka na vratih hotela s sliko kužka namreč še ne pomeni, da je vaš pes tam resnično dobrodošel. In obvezno preverite, koliko vas bo stalo bivanje s psom, saj praviloma to kar dobro zaračunajo.

 

Pri izbiri lokacije počitkovanja preverite in upoštevajte značilnosti kraja. Tudi, kar se bolezni in ostalih nevšečnosti tiče; v Sredozemlju je npr. pogosta srčna glista. Preden se odpravite v te kraje, je psa priporočljivo zaščititi pred filariozo, boleznijo, ki jo prenašajo posebni komarji. Ti s pikom v krvni obtok psa prenašajo larve glist. Tako imenovane srčne gliste se naselijo v pljučnih arterijah in preidejo v srčne votline, kar je za psa lahko tudi usodno.

 

Če potujete na otoke, imejte v mislih, da tam največkrat ni niti veterinarja niti specializirane prodajalne hrane za male živali.

Slovarček opravil, potrebščin in bolezni za prijetno potovanje s hrtom

 

Avion. Prevoz z avionom je odlična in relativno varna izbira za potovanje v bolj oddaljene kraje; vsekakor je veliko boljša od večurnega prevažanja (in pregrevanja) v avtomobilu. Poudarjamo pa, da ima prav vsaka letalska družba svoje pogoje za prevoz živali oz. hišnih ljubljenčkov. Seveda jih je potrebno pred letom temeljito preučiti.

 

Avtomobil. Pri prevozu z avtomobilom naj bo na prvem mestu varnost vseh potnikov! Pes mora biti v avtomobilu seveda ustrezno nameščen, in sicer – priporočljivo – v prenosni kletki (tako je seveda najbolj varno) ali pripet z ustrezno oprsnico na varnostni pas. Če je vaš pes avta že vajen in se v njem dobro počuti, mu uredite ležišče tako, da se bo počutil kar najbolj udobno.

Svojemu hrtu omogočite, da bo prevoz do cilja potovanja zanj kar se da udoben: ne pozabite na mehko odejico (tudi kakšna plišasta igračka mu bo prav prišla), da bo lahko mirno dremal. V avtomobilu naj bo vedno dovolj svežega zraka. Pri sebi imejte tudi zadostno količino vode; to mu ponudite vsakič, ko se ustavite. Priporočamo, da imate na primernem in dovolj varnem mestu krajši postanek na vsake dve/tri ure, da si vaš hrt pretegne tačke (vi pa noge). Avto po možnosti parkirajte v senci (sploh če potujete v poletnem času), senčno pa naj bo tudi tam, kjer se boste skupaj s psom zadrževali na zraku. Hrta vsaj dve uri pred vožnjo ne hranite. Če mu je v avtomobilu ponavadi slabo, mu pol ure pred vožnjo dajte tabletko proti slabosti. Psa nikoli ne puščajte samega v parkiranem avtomobilu, še posebej to velja za vroče dni! Psi se hladijo samo skozi šape in gobček, zato se lahko veliko hitreje pregrejejo kot ljudje. In nikar ne dovolite, da pes med vožnjo  glavo in tace moli skozi okno. Ves čas prevoza naj ima na sebi ovratnico ali oprsnico (z obeskom, na katerem sta zapisani ime psa in vaša telefonska številka), povodec pa imejte pri roki.

Priporočljivo je, da imate v avtomobilu nameščena senčnika za steklo taka, kot ju ponavadi kupimo za otroke. Tako bo vaš hrt med vožnjo varen pred sončno pripeko.

 

Brisača. Na plaži naj ima vaš štirinožni prijatelj eno ali več dovolj velikih, svojih brisač, s katerimi ga boste obrisali, ko pride iz vode.

 

Dokumenti. Pri sebi imejte veljaven potni list za psa, v katerem so zapisani vsi podatki o cepljenjih. Pri sebi imejte tudi vso dokumentacijo o morebitnih boleznih in zdravljenjih.

 

Filarioza. Je bolezen, ki jo prenašajo komarji na področju Sredozemskega morja. Znaki, ki jih pri psu s filariozo opazimo, so: hitra utrujenost, težko dihanje, pokašljevanje, neješčnost, hujšanje, oslabelost, apatičnost, otekle okončine itn. Lahko pa zaznamo le rahlo utrujenost ob običajnih naporih. Pred odhodom na dopust se torej posvetujte s svojim veterinarjem, ki vam bo dal sredstvo za preprečevanje te bolezni.

 

Hrana. S seboj vzemite, če se le da, vso hrano, ki jo bo v tem času potreboval, saj ni nujno, da boste primerno hrano zanj dobili v kraju počitnikovanja. Lahko jo boste, ni pa nujno: menjava hrane pa lahko (še posebej v stresnih situacijah, kot je npr. potovanje) pripelje do težav z želodcem, počutjem. Na potovanju si namreč nihče ne želi, da bi njegov kuža imel nekaj dni drisko …

 

Higiena. Kjerkoli že boste, vedno poskrbite, da bo za vašim hrtkom ostalo čisto.

 

Igrače. Naredite manjši izbor različnih igrač, s katerimi se vaš kuža najraje igra oz. so mu najljubše. Izberite tiste, s katerimi se tako vi kot vaš kuža najraje igrata (žogica, frizbi) ali pa takšno, ki mu bo pričarala občutek domačnosti.

 

Insekti. Če se boste na dopustu večinoma zadrževali ob vodi, vas bodo verjetno bolj kot ponavadi nadlegovali različni insekti. Zato poskrbite tako zase kot za psa, da vaju komarji in drugi insekti ne bodo preveč obletavali. Daleč najbolj učinkovite so ampule proti insektom za pse, a se jim nekateri vztrajno in uspešno izogibajo z uporabo pripravka iz neema (prah neem proti klopom, komarjem in drugim insektom). Obstaja tudi eterično olje, ki učinkuje kot repelent. Za pse priporočajo lubje neema.

Izgubljen. Izguba psa je nočna mora vsakega lastnika. Odgovoren lastnik ni tisti, ki izgubljenega psa hitro najde, ampak tisti, ki poskrbi, da se pes sploh nikoli ne izgubi. Ker je v neznanem okolju, kjer so povsod okoli njega nove vonjave, novi zvoki, morda pa tudi mamljiva hrana, bo v primeru, da se izgubi, težko našel pot k vam (do počitniške hišice, prikolice, hotela, penziona itn.). Večkrat preverite, ali ima identifikacijsko značko s podatki dobro pripeto: na njej naj bosta izpisani ime psa in vaša telefonska številka (če dopustujete v tujini, naj bo pred vašo številko izpisana tudi pozivna koda naše države). Pozanimajte se, kje je v kraju dopustovanja moč najti informacije v primeru izgube; s seboj je priporočljivo imeti tudi zadnje fotografije psa.

 

Kampiranje. Kampiranje s psom in preživljanje prostih trenutkov v naravi je lahko celotni družini v poseben užitek, ni pa to vedno najboljša izbira. Nimamo namreč vsi enakega odnosa do psov in pasji družbi niso vsi naklonjeni. V kampu je dostikrat gneča, od našega šotora ali prikolice do sosedovega mnogokrat ni velike razdalje. Za marsikoga je moteča že dvignjena tačka psa, kaj šele »zalivanje« drevesa ali celo sosedovega šotora. Neprijetno je tudi, če v sosednjem šotoru prebiva pes, ki vašemu ni preveč po godu: bežno srečanje obeh psov bi bilo na sprehodu povsem sprejemljivo, če pa moraš ob renčanju in krotenju psov preživeti dan, dva ali več, pa zna biti zelo naporno. Glede možnosti kampiranja se vnaprej tudi nujno pozanimajte za pogoje upravitelja kampa.

 

Lokacija. Dobro raziščite lokacijo, kjer boste bivali skupaj s svojim psom; tako se boste izognili presenečenjem in vaše počitnice bodo prijetnejše. Preverite vse možnosti sprehodov, različnih aktivnosti, dogodkov, zanimivih razglednih točk, psom prijaznih plaž, lokalov, kjer so vaši ljubljenčki zaželeni itd.

 

Nagobčnik. Ne glede na to, ali je vaš pes agresiven ali ne, nagobčnik vedno vzemite s seboj. Morda ga boste vseeno potrebovali, npr. na trajektih.

 

Obvezna oprema. Na kakršno koli pohajkovanje s psom morate nujno vzeti: ovratnico z značko, na kateri sta izpisani ime psa in vaša telefonska številka, povodec, nahrbtnik, vodo s primerno posodo za pitje ter hrano za oba, pa tudi kakšen priboljšek.

 

Okolje. Na spremembo okolja se bo vaš hrt hitro privadil, vseeno pa se lahko zgodi, da bo na začetku malce vznemirjen. V prvih urah po prihodu ga nikar ne puščajte samega v neznanem okolju. Predvsem pa ga nikoli, res nikoli ne puščajte samega v avtomobilu!

 

Opekline. Nekateri psi so slabo odlakani in pri takih se lahko hitro zgodi, da jih sonce opeče. Pri hrtih so seveda najbolj ogroženi ogoleli predeli telesa (npr. smrček, ušeska, trebuh, stegna), saj tam ni dovolj dlake, ki bi jim omogočila vsaj minimalno zaščito. Zato te dele preventivno namažite s kremo za sončenje. Nežne in zato hitro opečene so lahko tudi blazinice tačk, če pes dlje časa hodi po razbeljenem in vročem asfaltu. Sončna pripeka je zelo nevarna tudi za bele, delno bele in svetle pse, saj so manj pigmentirani kot temnejši. Zato so tudi veliko bolj občutljivi.

 

Pakiranje. Pripravite posebno torbo s potrebščinami za vašega hrta. Seveda mora biti dovolj velika, da bo šlo vanjo prav vse, kar nameravate vzeti s seboj.

 

Kaj mora nujno vsebovati torba vašega hrta …

Predhodno pripravite seznam vseh »pasjih« potrebščin. Seveda ga morate kasneje pri zlaganju stvari v kovčke upoštevati, saj se boste le tako izognili temu, da bi vsaj četrtino najnujnejših stvari za psa pozabili doma. V vaši prtljagi morajo biti:

        ● ovratnica in obesek z osebnimi podatki: to je sicer nekaj, kar ne boste rabili pakirati, saj bo imel oboje že na sebi;

        ● povodec in še dodatni za rezervo;

        ● ležišče: posteljica, jogi, odejica;

        ● rjuha oz. odejica, s katero prekrijete posteljo oz. kavč, da le-ta ostane čista;

        ● plašček, pelerina;

        ● brisačke: vzemite dovolj brisač, s katerimi ga boste lahko zbrisali do suhega po kopanju oz. če bo deževalo;

        ● hrana: zadoščati vam mora za celotno potovanje, saj ne veste, ali jo bo tam, kamor ste namenjeni, moč kupiti; sprememba hrane pa lahko povzroči želodčne težave;

        ● skledi: ena za hrano in ena za vodo;

        ● plastenke vode – za na pot in za bivanje; lahko da bo lokalna voda iz pipe močno klorirana in je vaš pes ne bo hotel piti;

        ● zadostna količina vrečk za pasje iztrebke;

        ● prva pomoč: priporočljivo je imeti pri sebi vsaj najnujnejše oz. najosnovnejše potrebščine;

        ● najnovejše fotografije vašega ljubljenčka (za primer, da se kuža izgubi in bo potrebno organizirati skupinsko iskanje);

        ● če potujete v tujino, ne pozabite na veljavni potni list in dokumente vašega psa; seveda mora biti pred odhodom v tujino ustrezno cepljen;

        ● nahrbtnik, v katerega gre lahko vse, kar boste potrebovali na krajšem ali daljšem sprehodu z vašim psom.

 

Planinarjenje. V času lepega in toplega vremena lahko naše običajne krajše izlete podaljšamo v celodnevno pohajkovanje, če le imamo tako mi kot naš pes dovolj kondicije. Celodnevno potepanje s štirinožnim prijateljem je odličen način, kako aktivno in prijetno preživeti dan v neokrnjeni naravi.

 

Za celodnevni izlet ali krajše izlete izberite poti, ki niso preveč zahtevne – niti za vas niti za vašega psa. Predvsem pa izberite tiste, ki jih dobro poznate.

Plaža. Preverite, na kateri plaži se lahko mirno sprehajate s svojim štirinožnim prijateljem, saj se režim na plaži lahko z letnim časom spreminja; medtem ko se je izven sezone dovoljeno sprehajati s psom po plaži, pa je to morda med poletno sezono prepovedano. Imejte psa na vrvici in venomer na očeh ter upoštevajte lokalna navodila glede sprehajanja psov, saj verjetno ne želite postati prav vi razlog, zaradi katerega bi psi v bodoče ne bili zaželeni na plaži. Svetujemo pa vam, da preverite, kje se v okolici dopustovanja nahajajo divje plaže – tam največkrat ni omejitev za pse.

 

Nekateri psi so vode že vajeni in z veseljem čofotajo po njej, drugi pa se vode bojijo, sploh če je to njihovo prvo srečanje z morjem. Zato psa ne silite v vodo; bodite potrpežljivi in ga počasi navajajte nanjo. Morda bo lažje premostil zadrego do vode, če bomo prvi zaplavali mi; prej ali slej bo začutil potrebo, da se nam pridruži. Ne pozabite na igračke, kot so žogice, frizbi in podobno, s katerimi boste psa lažje spravili v vodo in tako skupaj z njim uživali v morju.

Če boste s psom na plaži tudi čez dan, poiščite primerno senco. Zagotovite mu zadostno količino vode, da se boste izognili sončarici. Če pes tudi čez dan poležava na soncu, ga sami odpeljite v senco; ne mislite, da ima v sebi vgrajen toplotni senzor in bo tako zlahka presodil, kdaj se mora premakniti v senco.

 

Če se odpravljate na Kvarner, vedite, da se odpravljate v pravi mali pasji morski raj, kjer se nahaja največ plaž, namenjenih kosmatincem. Največ jih je na Lošinju (osem), medtem ko imata Cres in Krk vsak po tri primerne plaže za pse.

Med bolj priljubljene spada npr. Vela plaža v Baški na Krku. Na Hrvaškem se z eno urejeno pasjo plažo lahko pohvalijo v Opatiji, Poreču, Rovinju, Splitu ter na otokih Vis, Mljet in Murter. Podvorska v Crikvenici je po izboru bralcev portala Top destinacije Hrvatska izbrana kot najboljša pasja plaža ob Jadranskem morju. Na njihovi plaži se s svojimi štirinožnimi prijatelji ne boste počutili kot drugorazredni gostje, pač pa boste lahko povsem enakopravno z ostalimi obiskovalci uživali vse radosti in dobrote na plaži. Je izredno lepo urejena, dobro označena, počutje na njej je odlično, atmosfera pa pozitivna (http://www.topdestinacije.hr/columbov-kutak#ck12).

 

Omeniti seveda velja tudi plažo v Izoli in pa plaže v Italiji (Lignano Sabbiadoro in Gradež).

 

Seveda je vstop s psom dovoljen tudi na vse divje plaže in povsod tam, kjer posebna oznaka izrecno ne prepoveduje kopanja s kosmatincem.

 

Povodec. Ne dovolite, da bi se na potovanju vaš kuža prosto sprehajal brez povodca. Praviloma so psi v novem okolju vznemirjeni, saj jih vse novo zanima, raziskujejo okolico in velikokrat pozabijo na preteče nevarnosti, pa tudi na svojega lastnika. Povodec nam bo tako zagotovil, da pes ne bo taval naokoli ali se celo izgubil na neznanem terenu, poleg tega pa se bodo varne počutili tudi vsi sprehajalci in psi, ki jih boste na sprehodih srečevali (in vašega psa še ne poznajo), nedotaknjena pa bosta ostali tudi flora in favna ob sprehajalnih poteh.

 

Pozornost. Na dogajanje okoli sebe bodite še posebej pozorni, ko se sprehajate po neznanih poteh. Na varnih mestih lahko povodec malce podaljšate in tako pri svojem psu utrdite občutek svobode oz. ga na manj varnih mestih nekoliko skrajšate in zagotovite večjo varnost sebi in svojemu pasjemu prijatelju.

 

Previdnost. Nikar si ne domišljajte, da bo šel lahko vaš hrt na počitnicah prav povsod z vami. Že vnaprej preverite, kam ga lahko vzamete s seboj. Upoštevajte sezonska priporočila in nasvete ter sledite navodilom v okolju. Nikoli ne ignorirajte lokalnih opozoril.

 

Prevoz s trajektom. Če boste na svojo dopustniško destinacijo potovali s trajektom, morate pri prevozu psa zadostiti nekaterim predpisom ladjarjev. Prvo splošno pravilo je, da je prevoz psov s trajekti dovoljen, v kolikor pes ne moti drugih potnikov in ni nevaren.

  

Za vožnjo s trajekti Jadrolinije, ki jih ob hrvaškem morju množično uporabljamo, je obvezno imeti s seboj potni list psa in potrdila o cepljenjih. Ob tem trajekti Jadrolinije določajo tudi, da je pes na povodcu in da ima nagobčnik. Posebej poudarjajo, da je prevoz psa z njihovimi trajekti brezplačen, saj se je že zgodilo, da so nekateri prodajalci kart izkoristili nevednost skrbnikov psov in jim prevoz psa zaračunali.

 

Napisano velja za trajekte. Na t. i. "brzobrodih" in katamaranih, ki so prav tako v lasti Jadrolinije, pa prevoz psov in ostalih hišnih ljubljenčkov prepovedujejo. Izjemo naredijo le takrat, ko je na tovrstni ladji zagotovljen ustrezen boks za prevoz hišnega ljubljenčka. Seveda pa boste morali za izredni prevoz psa posebej plačati.

 

Pred odhodom na trajekt ali kakšno drugo prevozno sredstvo na vodi poskrbite za daljši sprehod, kjer bo vaš kuža lahko opravil svojo potrebo in v miru pretegnil tačke.

 

Seznam. Pripravite podroben seznam najnujnejših potrebščin za svojega hrta in se večkrat prepričajte, da niste česa izpustili. Na njem mora biti napisano čisto vse, kar potrebujete za svojega psa. Ne zanašajte se na svoj dober spomin, brez seznama boste zagotovo kaj pozabili. Pa seveda nikar doma ne pozabite svojega hrta!

Sončarica. Prvi znaki sončarice so:

        ● kratko in sunkovito dihanje,

        ● svetlo rdeč oz. bled jezik,

        ● gosta in lepljiva slina,

        ● šibkost psa,

        ● bruhanje,

        ● driska.

V primeru opisanih znakov psa čim prej prenesite v hladen oz. ohlajen prostor in ga polivajte s hladno (vendar ne premrzlo) vodo po vsem telesu. Okoli glave, vratu in prsnega koša mu ovijte mokro in hladno brisačo/rjuho. Pred odhodom k najbližjemu veterinarju mu ponudite hladno vodo.

Senčnik. Na plaži naj vaš kuža leži pod senčnikom ali pa v dovolj hladni senci, zato je dobro, da s seboj vzamete dodatni senčnik za psa oz. si na plaži enega izposodite prav zanj.

 

Sprehodi. Že pred odhodom na počitnice se pozanimajte, kje se na izbrani lokaciji nahajajo sprehajalne poti. Na dopustu pa je dobro že prvi dan obiskati krajevni TIC in povprašati o vseh možnostih, ki jih izbrana lokacija ponuja za sproščeno preživljanje prostega časa s psom.

 

Spanje. Vaš kuža se bo počutil veliko bolj varnega, če bo tudi na dopustu lahko spal na svoji posteljici, jogiju ali vsaj odejici.

 

Srčna glista. Srčno glisto prenašajo komarji različnih vrst, ki se pojavljajo tudi že pri nas na Primorskem, je pa le-ta sicer značilna za mediteranska področja.

 

Ko "okužen" komar pije kri pri psu, v krvni obtok vnese t. i. mikrofilarije oz. ličinke srčne gliste. Le-te je v začetku še mogoče pobiti, ko pa se enkrat v srcu razvije odrasla glista, se zadeve zakomplicirajo. Če bi gliste ubili, bi le-te lahko ustavile srce ali povzročile anafilaktično reakcijo, ki običajno vodi v pogin. Svoje pse lahko torej v toplejših mesecih zaščitite z repelentnimi sredstvi, ki odganjajo komarje (Advantix, Scalibor ali Vectra) ali pa jim po prihodu z morja dajte tablete (Milbemax oz. Milprazon, Nexgard Spectra ali Trifexis – ne pokriva klopov) ali ampulo Stronghold (prav tako ne pokriva klopov), ki pobijajo mikrofilarije (če se je pes slučajno okužil). Če ste pogosto na morju oz. tam živite, je potrebno tablete ali ampulo Stronghold dajati enkrat mesečno. Za 100% zaščito svetujemo kombinacijo repelentov in tablet.  

 

Veterinar. Še posebej, če boste dopustovali dlje časa, je dobro, da se že vnaprej pozanimate, kje je najbližji veterinar, tako da v primeru nujnega obiska ne boste izgubljali časa z iskanjem teh podatkov.

Zdravila. Priporočamo vam, da sestavite svojo osebno »prvo pomoč« oz. »pasjo potovalno lekarno«. Ta mora nujno vsebovati naslednje stvari, dopolnite pa jo lahko še po lastni presoji in izkušnjah:

        ● manjše škarjice,

        ● pinceto,

        ● klešče za kremplje,

        ● gazo, vato, razkužilo, povoje (samolepilni povoj),                       ● termometer,

        ● tablete proti driski in probiotike,

        ● tablete proti želodčnim težavam (ranital tablete),

        ● nekaj za lajšanje težav na koži: jod, propolis, bepanten,

        ● kapljice za oči,

        ● zdravila proti slabosti,

        ● zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi,

        ● zaščitne rokavice.

Žeja. Vedno imejte pri sebi svežo pitno vodo, da jo lahko svojemu psu ponudite večkrat na dan, čeprav vemo, da hrti pijejo mnogo manj kot ostale pasme psov. Ne dovolite mu, da bi pil iz luž in podobno. Priporočamo vam, da imate s seboj tudi ustekleničeno vodo oz. vodo v plastenki, saj se lahko zgodi, da bo vaš pes zavračal lokalno vodo, torej vodo iz pipe – še posebej, če je ta močno klorirana.

 

 

 

Upamo, da smo vas vsaj malce pripravili na dopustniško obdobje in vas spomnili na vse pripomočke oz. najnujnejša opravila, ki jih morate opraviti tako pred odhodom na počitnice kot na samem kraju dopustovanja.

 

Pripravila, zbrala in uredila: Branka Foršček

Nek moški je poslal pismo v manjši hotel na obali:

»Zelo si želim vzeti svojega psa s sabo na dopust. Je dobro negovan, sobno čist, socializiran in vajen potovanj.

Zanima me, če pri vas dovoljujete, da pes prespi skupaj z mano v sobi?« 

Takoj je prejel odgovor lastnika hotela:

»Že leta upravljam ta hotel. Še nikoli se ni zgodilo, da bi nam pes ukradel brisače, posteljnino, jedilni pribor ali slike s sten. Nikoli nam ni bilo potrebno sredi noči iz restavracije odstranjevati psa, ker bi v vinjenem stanju povzročal nered. Prav tako

ni še noben pes odšel iz hotela, ne da bi plačal račun. Zatorej, vaš pes je resnično dobrodošel v našem hotelu.

In če bo z lepo besedo jamčil za vas, ste pri nas dobrodošli tudi vi! Lep pozdrav.«   

bottom of page