top of page

 

Strah pred anestezijo

 

Lastniki hrtov se anestezije pri svojih štirinožnih prijateljih zelo bojimo. Mnogi nas namreč opozarjajo, da lahko pride do zapletov – dva starejša hrta sta po anesteziji ostala paralizirana, eden je z veliko truda in s precejšnjo mero potrpežljivosti, vztrajnosti lastnikov kasneje shodil, drugi žal nikoli več. Ob takih zgodbah nam kar zaledeni kri. Pa je res kriva anestezija?

Objavljamo zgodbo posvojenega greyhounda Stormyja, ki je pri svojih ne več rosnih enajstih letih moral na nujni pregled bobniča v ušesih in zobovja. Hočeš nočeš so ga morali anestezirati, ne glede na to, da je bilo njegovo lastnico Julijo neizmerno strah. Prav zaradi tega se je že pri stomatologinji, kasneje pa še natančno pri anesteziologinji pozanimala o možnih zapletih in posledicah po posegu.

»Po mnenju obeh iz Univerzitetne veterinarske klinike v Ljubljani do paralize nog ne pride zaradi anestezije. Seveda se lahko pri bolnih psih na splošno po anesteziji simptomi in sama bolezen poslabšajo, če pa je hrt zdrav, bo na stanje nog in hrbtenice vplivala predvsem pozicija telesa med posegom, ne pa sama narkoza. Razložili so mi, da je potrebno psa celega podložiti z napihljivimi blazinami. Če je poseg dolg, ga večkrat celo obrnejo. Potožila sem jima tudi, da se Stormy zaradi starosti včasih pri hoji spotika in da prav nikoli ne leži na hrbtu, saj ima zaradi kastracije ogromno brazgotino na trebuščku, ki precej zateguje kožo. Zato so poskrbeli, da je med posegom ležal samo na boku.

Stormy je po posegu »kot nov«, nima nobenih negativnih posledic razen rahlega pokašljevanja (zaradi intubacije), kar pa je povsem pričakovano. Pregledali so mu zobke in mu z njih očistili kamen (hkrati so ga pohvalili, da ima kljub starosti in dolgoletni tekmovalni karieri še vedno zobke zelo zdrave); ugotovili so tudi, da se počeni bobnič lepo celi …

Po zatrjevanju več anesteziologov sama anestezija ni nevarna – sploh če so vsi izvidi in predhodni pregledi zadovoljujoči. Le nujno moramo paziti, da zaposleni na kliniki ali veterinarski ambulanti dobro poznajo hrtje specifičnosti in njihove krvne karakteristike. Tako posvojitelji  kot veterinarji se moramo zavedati, da naši hrti niso »zavaljenčki«, ki se brez težav vrtijo na hrbet, bok kot »čevapčiči«, ampak imajo lahko kasneje zaradi specifične gradnje telesa po ne dovolj zavarovanem posegu in ležanju v samo eni pozi velike težave glede razgibanosti hrbtenice in nog. Pri operacijah in anesteziji je torej zelo pomemben položaj telesa, oblazinjenost podlage in občasno obračanje psa.

Ne bojte se torej anestezije – ne glede na starost vašega psa, le zelo natančno se pogovorite z veterinarjem oz. anesteziologom o zdravju in stanju hrta, o vaših strahovih in dvomih …, da se izognete težavam, ki se jih da s pogovorom zlahka rešiti. Če veterinar za pogovor in vaše pomisleke ni dovzeten oz. vam ne poda zadovoljive razlage, kako bo poseg potekal, brez slabe vesti odidite v drugo ordinacijo.«

Julija Grbec

bottom of page