top of page

 

Zakaj je pomembno dobro izbrati društvo ...

... prek katerega želite posvojiti hrta!
 

Vsa društva za reševanje hrtov poudarjajo, da s posvojitvijo hrtu rešite življenje, hkrati pa tudi naslednjemu v vrsti omogočite dolgo in dostojno življenje. Žal slednje ne drži v celoti za vsa društva in organizacije, ki se ukvarjajo s posvojitvami hrtov. Naj vas nikar ne zavede nizka cena posvojnine. Za to se praviloma skriva podpora tekaški industriji po svetu.

 

Gre namreč za to, da mnoge prevoze hrtov po Evropi in drugod po svetu sponzorira tekaška industrija, zato društva, ki z njo sodelujejo oz. so prek različnih organizacij z njimi tesno povezana, za prevoz psa plačajo minimalno ceno. Saj to ni nič slabega, boste dejali … da sama industrija skrbi za upokojitev psov. Žal je to lažna skrb za njihovo dobrobit … Tekaška industrija, na Irskem npr. pod okriljem t. i. IGB (Irish Greyhound Board – ustanove, ki vodi tekaško industrijo na Irskem), posvojitve tekmovalnih hrtov, ki prihajajo naravnost od trenerjev – po njihovem izboru in željah, močno podpira, saj je to njihovo kritje za neovirano in širšo družbeno priznano zlorabo greyhoundov! Kje so mladički greyhoundov, ki že na treningih ne dosegajo želenih rezultatov, kje tisti, ki se med tekom (minimalno) poškodujejo, tisti, ki ne želijo teči oz. so prekomerno plašni? Anonimni so tudi tisti, ki v raziskovalnih laboratorijih umirajo kot »poskusni zajčki« za blagostanje ljudi. »Dobrodelnost« tekaške industrije je le krinka za nemoteno prodajo hrtov v Španijo ali še huje na Kitajsko, kjer ne preživi niti eden izmed odsluženih tekaških greyhoundov. Je torej le pesek v oči vsem ljubiteljem živali po svetu! Vsako leto resda omogočijo posvojitev določenemu številu odsluženih greyhoundov, a to je le kapljica v morje dejanske morije, ki se skriva za tekaško industrijo. 

 

Je tako res vseeno, pri katerem društvu posvojite hrta? Zagotovo ne. Seveda lahko zamižite na eno oko in posvojite hrta po nekoliko nižji ceni, vendar pa se morate zavedati, da boste s tem tudi sami postali podpornik tekaške industrije oz. da za vašim posvojenim hrtom dejansko stoji najmanj deset hrtov, ki jih na različne načine izkoriščajo na Irskem in v drugih državah po svetu.

 

Na drugi strani pa po svetu obstajajo organizacije, ki sodelovanje s tekaško industrijo in z vsem, kar se za njo skriva (npr. množična, cenovno ugodna prodaja izdelkov za hrte), strogo zavračajo. Sodelujejo zgolj z zavetišči, ki dejansko rešujejo zavržene, tavajoče pse z ulic, jih ranjene in zanemarjene odkupujejo od Romov ter z muko in velikimi stroški zdravijo in pripravljajo na posvojitev. Ta zavetišča živijo zgolj od minimalnega prispevka države, predvsem pa od prostovoljnih prispevkov ljubiteljev živali doma in od drugod po svetu. Omenjene organizacije in društva tem zavetiščem materialno pomagajo pri vzdrževanju velike količine psov, obenem pa v celoti krijejo prevoz psov do svoje države. Prevoz njihovih psov je tako neprimerno dražji od prispevka za transport društev, ki sodelujejo s tekaško industrijo.

 

 

Prosimo vas, oglejte si spodnjo shemo. Na levi strani je prikazano delovanje društev št. 1 (z nižjo posvojnino) oz. njihova povezanost s tekaško industrijo, na desni pa delovanje društev št. 2, ki so neposredno povezana z zavetišči, neodvisnimi od prispevkov tekaške industrije. Člani Društva S hrti za hrte Slovenija smo ponosni, da sodelujemo z italijansko organizacijo Pet Levrieri, ki se že leta odkrito bori proti tekaški industriji. Prek njih (posledično pa tudi prek našega društva) lahko posvojite hrta, ki ni le legalna in blagozvočna »odkupnina« za trpko življenje na tisoče tekmovalnih greyhoundov, ampak plod težkega in vztrajnega boja proti smrtonosni tekaški industriji greyhoundov po svetu.

Za nas cilj ne opravičuje sredstev!

 

Med tistimi, ki rešujejo hrte, so nekateri resda mnenja, da je hrte sicer potrebno reševati, vendar pa jim pri tem sploh ni pomembno, od kod prihajajo sredstva za ta dejanja.

 

Po tem prepričanju naj ne bi bilo sporno, če pse z Irske prevaža oseba, ki sponzorira t. i. cursing – najhujšo in najbolj kruto obliko izkoriščanja greyhoundov – in ki je bila poleg tega še obsojena zaradi doppinga. Zanje je pomembno torej le to, da so psi ustrezno prepeljani z enega mesta na drugo. Torej so pri tem vložena sredstva glede na končni cilj zanje nevtralna. Prepričani so, da jim plemenitost dejanja dovoljuje, da sredstva in ljudi, ki pri tem sodelujejo, opredelijo zgolj za »dejavnike tehnične narave«.

 

Za nas je tako prepričanje povsem napačno in nesprejemljivo, saj je osnovna razlika med nami in tistimi, ki greyhounde in galge izkoriščajo, prav v etičnosti.

 

Smo na strani pravice, saj je izkoriščanje in ubijanje greyhoundov in galgov zaradi denarja za nas nemoralno. Če se na katerem koli koraku svoje dobrodelne in humanitarne dejavnosti odločimo, da so sredstva, pa čeprav neetična, za nas nevtralna, se sami sebe implicitno postavimo na isto raven s tistimi, ki so po našem mnenju brez moralnih vrednot. Naš cilj bi tedaj povsem in dokončno izgubil pozitivno in etično vrednost.

 

Da smo boljši od izkoriščevalcev hrtov, ni dovolj zgolj to, da te pse rešujemo, ampak moramo biti z etičnega stališča na višjem nivoju.

 

Cilj tistih, ki hrte izkoriščajo, je namreč samo eden – služenje denarja. Zanje cilj opravičuje sredstvo. A to ni naše razmišljanje, niso naše vrednote!

 

Massimo Greco

bottom of page