top of page

 

Lili je terapevtsko rutico obesila na klin

(Hrti – priznani terapevtski psi)

Šolanje je za nama: z Lili sva pridobili naziv terapevtski par in s tem licenco Zavoda PET za opravljanje terapevtskega dela. Praktični del izpita sva opravili 25. maja, prav na njen rojstni dan, pisni del izpita pa sem opravila 14. junija. Zdaj bo rutko, ki jo nosijo pripravniki, zamenjala za oprsnico.

Končali sva šolanje, ne pa tudi izobraževanja, ki mora biti pri takem delu ves čas konstanta. Pravzaprav se zdaj najino delo šele prav začenja. Vsekakor nama bo opravljanje tega poslanstva v ponos, veselje in čisto zadovoljstvo.

Lili je drobna posvojena galgica, ki je k nam prišla pred skoraj tremi leti: že od vsega začetka je bila nekaj posebnega. Takoj pri prvem srečanju je delovala sproščeno, nič boječe, svojo glavico mi je položila v naročje in božanje. In to še vedno počne: neobremenjeno pride do človeka, tudi do tistega, ki ga prvič vidi, se postavi poleg njega in čaka, da se čohanje začne. Medtem, ko drugi hrtki ponavadi na druženjih veselo tekajo, ona išče stik s človekom.

Ker deluje tako zelo pomirjujoče in prav terapevtsko, sem začela razmišljati, da bi se v tej smeri izšolali.

Terapevtka LILI

Obrnili sva se na Zavod PET – Pasjo enoto terapevtov in za začetek sva opravili testiranje, kjer se je Lili odlično odrezala. Sledil je 4-dnevni tečaj – kvalitetna predavanja na visoki profesionalni ravni, pridobili sva ogromno novih informacij in znanja.

Po opravljenem tečaju je prišel na vrsto pregled psa pri naši veterinarki Nuši in parazitološki pregled: negativni izvidi tega pregleda so tudi eden izmed pogojev, da sme pes v zdravstvene ustanove.

Čakalo naju je pripravništvo pod vodstvom mentorice in minimalno opravljenih 25 ur dela v različnih ustanovah.

V terapevtskih parih (vsi delujejo kot prostovoljci) so psi različnih starosti in pasem – čistokrvni, mešančki, kar nekaj je tudi zavetiščarjev. V skupini je že nekaj hrtov – dva italijanska, whippet in saluki. Je pa Lili prva posvojena, rešena, španska hrtica v Sloveniji, ki bo opravljala to lepo poslanstvo. Lili, ki je bila nekoč sama potrebna pomoči, se bo zdaj nesebično razdajala in pomagala drugim, ki pomoč potrebujejo!

Lili je bila že od začetka nekaj posebnega ...

Z današnjim načinom življenja se vse bolj oddaljujemo od sočloveka, zato tudi stroka že priznava vse večji pomen stika z živalmi in njihov terapevtski učinek na ljudi.

Pregovor, da je pes človekov najboljši prijatelj, je že star, a v današnjem času stopa vedno bolj v veljavo. Psi dobivajo vse pomembnejšo vlogo pri pomoči ljudem, ki se v življenju srečujejo z različnimi težavami in omejitvami. V tujini je vključevanje psov in drugih živali v različne programe institucij zelo dobro sprejeta in uveljavljena praksa; na srečo se tudi pri nas institucije vse bolj zavedajo pozitivnih učinkov živali na ljudi in takšnim vrstam pomoči vse bolj odpirajo svoja vrata.

Zavod PET (PET = Pasja Enota Terapevtov), kjer sva tečaj in izpit opravljali, je neprofitna in humanitarna organizacija, ki deluje z namenom dvigovanja kakovosti življenja posameznika s posredovanjem s pomočjo psa. Več o zavodu si lahko preberete na: www.zavod-pet.si.

Napisala Branka Foršček

bottom of page