top of page

 

Hrti – hitrejši od krogle, slajši kot med

Tri dejstva o hrtih, ki se jih moramo vsi zavedati:

  • so hitri;

  • radi gredo malo po svoje;

  • potrebujejo ograjen vrt.

Več kot vemo o pasmi, bolj cenimo njihovo hitrost in zavzetost. Zato vam podajamo pet glavnih telesnih in karakternih značilnosti, ki opredeljujejo pravega hrta.

● Hrt je nazoren primer tega, kako do popolnosti lahko oblika služi namenu.To starodavno pasmo psov so na tisoče let uporabljali za lov na velike razdalje po raznolikem terenu. Je eleganten, močan in zelo mišičast. Njegova lobanja je aerodinamična, blazinice na nogah služijo kot blažilniki. Je umsko sposoben, da se med vratolomnim tekom miselno povsem osredotoči na plen. Pri hrtu je dejansko vsak del telesa »zgrajen« za njegovo osnovno življenjsko nalogo – lov in hitrost.

● Hrti spadajo v skupino »sighthoundov«, kar pomeni, da si pri lovu pomagajo s svojim vidom in ne z vonjem. Cenimo jih zaradi njihove energičnosti, vzdržljivosti in izjemne hitrosti. V resnici tečejo okoli 65 km/h in so najhitrejši psi na svetu. Odlikujejo se pri lovu na divjad oz. pri športni dejavnosti »lure coursing« (sln. tek za plenom čez drn in strn). Ob vsaki premikajoči se stvari se prebudi njihov naravni nagon, pa tako z navdušenjem tečejo tako za živo vabo kot umetnim pripomočkom.

● Pomembna odlika hrtov je sposobnost samostojnega lova. Hrt se lahko od lovca oddalji kilometre daleč, zato mora biti sposoben plen zasledovati brez motenj in prekinitev. Pomanjkljivost oz. slaba stran tega je, da lahko učenje osnovne poslušnosti pri hrtih za nas predstavlja poseben izziv. Sledenje plena je namreč pri njih vedno na prvem mestu, torej pred vsem tistim, kar ga skušamo naučiti. Zato vam svetujemo, da ste pri učenju potrpežljivi in dosledni, predvsem pa, da ohranite smisel za humor.

 

● No, in že smo pri povsem nasprotnem polu te veličastne pasme. Ko ne lovijo ali tečejo iz ljubega užitka, so hrti nadvse nežni in podredljivi. So družabni in znajo biti strašansko očarljivi. Nekaj skoraj mačjega je v njihovi milini, eleganci in na videz ravnodušnem sprejemanju dotika. Vaš hrt se bo verjetno raje pretegoval na kavču in od daleč opazoval, kako poteka vaš dan, kot pa vam silil v naročje. Vendar pa mu samo namignite, da razmišljate o odhodu v zunanji svet, že bo pri vas, pripravljen na nove dogodivščine.

 

● Hrt kljub svoji gibčnosti in hitrosti večino dneva preleži na mehkem ali dremlje. Sploh ne potrebuje nenehnega gibanja kot npr. terierji. Kot da bi varčeval s svojo energijo – za naslednji vratolomni tek.

Ljubitelji pasme vse te lastnosti globoko cenimo in se zavedamo, da z mehkim, a doslednim pristopom ter z dobro oskrbo ti psi kmalu postanejo naši najboljši življenjski spremljevalci.

Jan Reisen

bottom of page