top of page

 

Lurcher

 

“Cu Dilish” – “zvesti pes”

 

Domovina: Velika Britanija in Irska

 

 

 

 

Videz

Lurcherji so mešančki med različnimi pasmami psov, praviloma pa je vsaj eden od staršev hrt ali mešanec z njim, odvisno od tega – za kakšno delo oz. opravilo ga njegov lastnik želi uporabljati. Poimenovanje lurcher tako ne opisuje pasme psov, ampak bolj označuje tip psa. Se pa v njih praviloma pretaka vsaj tri četrtine hrtje krvi. Vizualni in značajski standard lurcherjev tako ne obstaja – prav vsak izmed njih je namreč zgodba zase: razlikujejo se po velikosti, barvi, kvaliteti dlake, karakterju, obnašanju, hitrosti …

Izvirajo z Irske in nekaterih delov Velike Britanije, kjer so še danes najbolj razširjeni. Z večstoletnim načrtnim ali nenačrtnim križanjem so oblikovali pse, ki se odlikujejo po izrednem teku, tesni pripadnosti človeku in po svoji že legendarni intuiciji, ki jo s pridom uporabljajo tako pri lovu kot pri prilagajanju svojemu življenjskemu okolju. Na splošno so živahni, hitri, bistroumni in neustrašni psi, velikokrat neučakani, predvsem pa vedno željni učenja.

 

Mešančki med čistimi pasmami hrtov, npr. greyhounda in jelenarja (deerhounda) ali salukija itn., se imenujejo long dogs »dolgi psi« ali long bodies »dolga telesa«. Zelo priljubljene so tudi kombinacije s terierji ali kakšno ovčarsko pasmo psa, npr. z border colliejem (tj. obmejnim ovčarjem): v tej kombinaciji greyhound vnaša vrlini visoke inteligence in hitrosti, border collie pa svojo delovno vzdržljivost in umetelnost pri vodenju drobnice na paši. Medtem ko je poznavalec hrtov D. Brian Plummer lurcherje označil za »mešance z greyhoundom«, jih je Frank Sheardown zaobjel širše – kot preplet krvi med »dolgim psom« (tj. velikim ali malim angleškim hrtom, jelenarjem, irskim ovčjim hrtom, borzojem, salukijem, afganistanskim hrtom ali mešancem med njimi) in drugo, delovno, pasmo psa. Največkrat hrtjo komponento tvori prav greyhoundova kri, so pa lurcherji npr. tudi mešančki med salukijem in border colliejem, med whippetom in terierjem itn. Kombinacij je tako poljubno veliko, prav tako njihovih vizualnih podob. Pri mešančkih z greyhoundom je samička vedno greyhoundica, medtem ko samčka izbirajo glede na namen razploda. V zadnjem času je priljubljeno križanje s pitbuli oz. stafordskimi bulterierji, saj naj bi bila ta mešanica agresivnejša pri lovu. Posebno ti psički po koncu svoje »lovske kariere« večinoma doživijo

žalosten konec, saj jim izredno težko najdejo nove lastnike. Na žalost pa prav tem mešančkom delamo veliko krivico: posvojitelji pričajo o tem, da so ti psi zelo inteligentni, izredno nežni (to podedujejo s hrtjo krvjo), crkljivi, hkrati pa tudi živahni. Primerni so za družine, ki ljubijo agility, radi kužkom mečejo žogice, z njimi tekajo in se igrajo. Z njimi se je pač potrebno nekoliko več ukvarjati in jim včasih, nasprotno od njihove narave, ponuditi tudi umirjajoče aktivnosti.

 

Lurcherji so po velikosti lahko veliki, srednji ali majhni psi – odvisno od njihove vzrejne mešanice. Njihov razpon se giblje od drobcenega whippetka pa vse do

Lurcherji dobra.png

veličastnega škotskega jelenarja. Tudi njihova dlaka je lahko povsem poljubna – od gladke in kratke kot pri greyhoundu, daljše in valovite kot pri border collieju, pa vse tja do grobe in ostre kot pri različnih vrstah terierjev. Lurcherji so praviloma izredno prikupni in vizualno lepi, elegantni, predvsem pa zanimivi predstavniki hrtov, čeprav se vmes najdejo tudi taki, ki morda ne izpolnjujejo naših norm o vizualni lepoti (njihova glavna namembnost naj bi bil konec koncev vendarle lov, ne pa npr. obiskovanje lepotnih tekmovanj).

 

 

 

Značaj in temperament

Značajsko se lurcherji med seboj precej razlikujejo: pri nekaterih prevladujejo značilne hrtje karakteristike – živahnost pri lovu, dober vid in skrajna lenoba doma, pri drugih pa so v ospredju njihova učljivost, vodljivost, igrivost in morda umetelnost pri odnosu do pašne živine, kar so prvine druge komponente pri parjenju, tj. ovčarskih psov ali terierjev.

 

Njihova vsesplošna raznolikost pride zato do izraza v različnih pasjih športih, npr. v lure coursingu, agilityju, pri treningih poslušnosti (t. i. Rally Oibidience) itn. Na splošno potrebujejo veliko animacije in zanimivih miselnih izzivov. Dobrodošlo je seveda vsakršno pasje izobraževanje, saj so praviloma hitro učljivi ter dovzetni za nove igre in dogodivščine. Na življenje hišnih ljubljenčkov se hitro privadijo in zelo kmalu postanejo resnično izjemni in nadvse zvesti človekovi prijatelji. Posebno do otrok so zelo mili, ljubeči in nežni. So hitri, inteligentni, neustrašni, bistri in poslušni psi. Dobro je le, da je npr. na vrtu dovolj visoka ograja, saj so znani po svoji gibčnosti in iznajdljivosti. Radi so v človeški družbi, zato so idealni tovariši pri potepanju po gozdu in naravnih znamenitostih. Zmotno je mišljenje, da so zaradi svoje običajno nižje postave lažji zalogaj za lastnike kot npr. greyhoundi; so namreč zelo vzdržljivi in polni energije, zato rabijo neprimerno več gibanja kot veliki angleški hrti. Ker so izrazito lovski psi, jih je v naravi pa tudi povsod tam, kjer se gibljejo manjše živali, potrebno imeti vedno pod nadzorom. Hkrati pa ne pozabiti na redne vaje odpoklica, saj je nestrpnost do malih živali pri njih praviloma dolgotrajnejša kot pri ostalih vrstah hrtov. To pa nikakor ne pomeni, da niso in nikoli ne bodo zmožni sobivanja z drugimi hišnimi ljubljenčki. Tako kot vsi ostali rešeni psi potrebujejo le odločno vodstvo, potrpežljivost in dovolj časa, da se navadijo na nov način življenja.

bottom of page