top of page

 

Sindrom golih stegen

 

Sindrom golih stegen ali BTS (Bald Thighs Syndrome) se pri velikih angleških hrtih pojavlja zelo pogosto. Kot pove že samo poimenovanje, gre za izgubo dlake na stegnih, ki ponavadi ne ogroža zdravja in je le estetsko moteča. Nihče ne ve, kaj natančno povzroča BTS; vzrokov je lahko veliko, vsi pa so med seboj povezani. Primarni razlog lahko pripišemo kar hrtji naravi in njihovemu načinu življenja. Hrti tekači so nenehno v pripravljenosti na »boj ali beg«, živijo stresno in adrenalina polno življenje. Tudi ko hrta enkrat posvojimo, bo vedno v pripravljenosti iskal plen, tako na sprehodu kot na vrtu. Ves ta stres pa privede do hormonskega neravnovesja med nadledvično žlezo in ščitnico, zaradi česar se dlačni mešički zožijo in dlaka posledično izpade. Ščitnica ima veliko vlogo pri presnovi in rasti dlake, zato je pri hrtu z BTS priporočljivo opraviti pregled pri veterinarju in s tem izključiti nepravilno delovanje ščitnice. Sindromu golih stegen so podvrženi predvsem razdražljivi in nervozni psi, ki pa glede na izkušnje lastnikov hrtov tekačev, dajejo boljše rezultate na dirkah. Posvojitev in umirjeno življenje lahko v nekaterih primerih pomagata in dlaka zraste nazaj v času od enega do treh mesecev. Če ima naš pravkar posvojeni hrt gola stegna, je to lahko posledica tudi neprimernih, trdih ležišč, kot sta beton in kovinske kletke, ki so dlako ogulile in potem preprečevale njeno ponovno rast. V tem primeru bo težavo rešilo že mehko ležišče.

Nekateri poznavalci greyhoundov pripisujejo pojav genetski predispoziciji, kot jo imajo moški za plešavost. Iz informacij, ki jih po spletu delijo lastniki posvojenih hrtov o sindromu golih stegen, je razvidno, da dlaka le v redkih primerih popolnoma zraste nazaj, v večini je BTS vseživljenjska estetska težava. 

 

Še nasvet, kako spodbuditi rast dlake: enkrat na dan dodamo hrtu v hrano kapsulo ribjega olja, gola območja pa masiramo z mehkimi krtačami (najboljše so tiste za česanje mačk). S tem preprečimo, da se pore zamašijo in dlaka lahko v naslednjem ciklu normalno zraste nazaj. Postopek je praviloma dolgotrajen; prvi rezultati se pokažejo v petih do šestih tednih (o spodbujanju rasti dlake na stegnih pri greyhoundih si lahko preberete tudi v sestavku Za vse dobro kokosovo olje).

 

Julija Grbec

bottom of page