top of page

 

Haqihana oprsnice

 

Lastniki psov smo na splošno navajeni, da svojemu štirinožnemu prijatelju pred sprehodom preprosto nadenemo ovratnico. V zadnjem času se je njihova ponudba na tržišču zelo povečala, tako po načinu zapenjanja, varnosti, materialu in dizajnu.

 

Hrti so tudi pri ovratnicah nekoliko posebni, saj zaradi dolgega in tankega vratu, predvsem pa zaradi ozke glave potrebujejo dvozatezno ovratnico širine 5 cm (samo taka namreč ob pravilni namestitvi ostaja varno na svojem mestu [hrt si je ob različnih ritenskih manevrih ne more sneti čez glavo]).  

 

Znanstvene raziskave zadnjih let pa so pokazale, da lahko ovratnice pri psih v primeru močnega potega povzročijo hude telesne poškodbe, npr. mišične poškodbe vretenc, grla, sapnika in ščitnice. In to ne glede na vrsto ovratnice.

 

Vrat je namreč pri psu zelo občutljiv predel, saj opravlja eno bistvenih nalog – vliva mu samozavest – v okviru družbenega sporazumevanja in obnašanja med psi. Pes zato vsak poteg ali močan sunek (tudi nehoten) zazna kot grožnjo. To lahko na eni strani uniči njegovo zaupanje v lastnika, na drugi pa premočno zategovanje povzroči nesporazum v komunikaciji med psi. Zaradi zategnjene ovratnice in nategnjenega povodca se pes počuti utesnjeno in ogroženo, posledično pa prihaja do tega, da se pes do drugega štirinožca psihično zapre, kar onemogoči primerno komunikacijo med njima. Pes je v taki situaciji bodisi skrajno prestrašen ali pa odreagira napadalno – z laježem, renčanjem ali s skakanjem v drugega psa.

 

Mnogi inštruktorji psov zato zagovarjajo uporabo oprsnice. Žal pa tudi te niso vse priporočljive in varne; najbolj razširjena – lopatična – npr. lahko povzroči poškodbe ramen.

 

Pri izbiri primerne oprsnice za hrte pa moramo poleg vidika varnosti upoštevati še dejstvo, da so hrti zaradi svoje plašnosti ali prevelike želje po zasledovanju plena zmožni neverjetnih poskokov in potegov v različne smeri. Posledično t. i. enojno oprsnico (zatezalni trak poteka čez najširši del prsnega koša za sprednjimi nogami) zlahka snamejo s svojih pleč. Zato se pri hrtih ne le priporoča, ampak celo zahteva uporaba oprsnice z dvojnim H zategom. Taka oprsnica ima namreč poleg osnovnega zatezalnega traku za sprednjimi nogami še dodaten pritrditveni pas v področju ledij (ki so pri hrtih precej ožja kot prsni koš), kar psu onemogoča, da se iz nje izmuzne.

 

Društvo S hrti za hrte Slovenija priporoča uporabo oprsnice Haqihana (z dvojnim H zategom), saj je po našem prepričanju med ponujanimi za posvojene hrte najbolj varna, udobna, hkrati pa se jo tudi na psa zlahka namesti. Tovrstna oprsnica hrtu omogoča sproščeno držo brez pritiskov in omejitev. 

 

Oprsnica Haqihana ima zgornji pas, ki poteka od ramen do polovice hrbta, in spodnji na prsih. Na vsakem po dolžini prilagodljivem zatezalnem traku sta po dve zapirali za zapenjanje. Povodec se običajno pritrdi na vrhu – v sredini hrbta, pri popadljivih psih oz. psih, ki na sprehodih radi vlečejo, pa na obročku na sprednji strani prsi (v ta namen vas vabimo k ogledu videa o koristnosti tovrstnih oprsnic – pri korigiranju agresivnejših psov; razlaga je sicer v italijanščini, vendar pa je video tudi brez besed dovolj poveden).

Haqihana oprsnica
z dvojnim H zategom
Haqihana
enojna oprsnica

Oprsnico Haqihana z dvojnim H zategom svojim posvojiteljem svetujemo, ker:

     ● preprečuje telesne poškodbe, ki jih povzročajo ovratnice in druge vrste oprsnic;

     ● omogoča sproščeno komunikacijo med psi;

     ● psu omogoča popolno svobodo pri gibanju;

     ● objema sprednji del trupa, kar lastniku omogoča boljšo obvladljivost/vodljivost psa;

     ● je enostavna za zapenjanje in nošenje;

     ● je za hrte stoodstotno varna;

     ● oprsnici sta na voljo v treh velikostih – S (širina prsnega koša od 50 do 70 cm), M (širina prsnega koša od 60 do 80 cm) in L (širina prsnega koša od 70 do 90 cm); M je primerna za greyhounde, galge in večje lurcherje, manjša pa za manjše galge in lurcherje ter whippete; L velikost ustreza le resničnim hrtjim velikanom (borzojem, irskim volčjim hrtom, nekaterih lurcherjem in greyhoudnom);

     ● poleg oprsnice isti proizvajalec ponuja tudi povodec v isti barvi in materialu (z izredno močnima karabinoma); povodec je dolg 3 m, s karabinoma pa se ga lahko skrajša na dolžino 1,5 m; glede na težo in moč psa proizvajalec izdeluje povodce v tanjši (1,5 cm) in širši različici (2 cm); za hrte priporočamo tanjši povodec, ki je mehkejši in precej lažji, a hkrati dovolj močan in varen;

     ● oprsnice in ustrezne povodce je moč kupiti v različnih barvah: bež (gold), roza (pink), oranžni (carrot), živo rdeči (rosso), olivno zeleni (green), svetlo modri (artic), temno modri (blue), vijolični (violet), srebrni (steel) in črni (black); 

     ● ob pravilni uporabi in nenamernem poškodovanju imata oprsnica in povodec 5 let garancije.

 

Cenik:

– oprsnica z dvojnim H zategom: 75 € (vse velikosti) za naše posvojitelje

in 80 € (vse velikosti) za ostale naročnike,

– enojna oprsnica (za druge pasme): 54,50 € (vse velikosti),

– povodec: 37,50 € (širina 15 mm) in 41,50 € (širina 20 mm)

 

Oprsnico in povodec lahko na stroške posvojitelja kupimo člani društva ob prevzemu psa od tuje organizacije, kar pomeni, da je vaš hrt že med vožnjo do Slovenije in pri predaji varno pripet in zaščiten.

Naša posvojenka Lina v modri oprsnici
IMG_20190912_183517.jpg
Lisičja Lucy v prelepi roza oprsnici
Živordeča oprsnica Haqihana
Red Passion 4.jpeg
M2H_ORG.jpg
180455993_1667830766760756_1578745193011676154_n.jpg
Oranžna in rumena (enojna) oprsnica
361635948_2182274245304228_8166238798332616974_n.jpg
Živo in veselo
bottom of page