top of page

 

Zdravljenje poškodb z laserjem

(Boleča izkušnja greyhoundice Twiggy)

 

Takole se je začel nas prvomajski dopust 2016, ko sta našo greyhoundico Twiggy in galgico Ado napadli dve mastifki.

Zgodilo se je na zaprtem dvorišču zaradi spleta nesrečnih okoliščin in psa pač nista nič kriva, saj sta varovala svoj dom, mi pa se z lastnico nismo dobro razumeli in stanje noge naše Twiggy, kot jo vidite na sliki, je pač rezultat tega. To, kar bi rada z našo izkušnjo povedala, je potek zdravljenja, ki je bil za nas zelo stresen, za Twiggy pa tudi skrajno boleč.

Operirali so jo takoj in ji predpisali protibolečinske tablete in antibiotik. Zaradi same pozicije ugriza rane niso obvezali. Po treh dneh so ugotovili, da je tkivo nekrotično, kar pomeni, da se bo rana odprla. To se je zgodilo takoj po prihodu domov (glej sliko 1). Seveda je k temu pripomogla tudi sama, saj si je uspela odstraniti tri šive – kljub dvojnemu obroču okoli vratu ("porednica" ima namreč zeeelllo dolg vrat, pa še izredno gibčna je). Naša veterinarka nam je priporočila obkladke iz medu in nas pripravila na izredno dolgotrajno zdravljenje (od 6 do 9 tednov, če se rana ne bo inficirala). To je za nas pomenilo ogromno neprespanih noči, ker smo morali paziti, da pusti rano na miru.

Na srečo nas je obiskal Goran Crnevski in nas takoj napotil v Kliniko TristoKosmatih, kjer rane celijo z laserjem. Za vse, ki morda še niste slišali za tovrstno zdravljenje oz. ste do njega skeptični, tako kot smo bili mi, prilagam fotografije, iz katerih je razviden potek zdravljenja (slika 2 in 3).

Slika 1: Takole je izgledala rana, ko so popustili šivi.

Po štirinajstih terapijah (10 dni vsak dan, nato pa vsak drugi dan) je rana popolnoma zaceljena (poleg zdravljenja z laserjem smo rano vsako jutro in zvečer masirali z neem in arganovim oljem za elastičnost kože). Za nas je bila uspešna zacelitev te, resnično grde, rane pravi čudež.

Twiggy na srečo nima psihičnih posledic, razen seveda tega, da je po tej izkušnji popolnoma razvajena in vsak večer zahteva cartanje.

 

(Zapisala: Sri Arijani Soehadi)

Slika 2: Rana po desetih terapijah
Slika 3: Ostala je samo majhna brazgotina.
bottom of page