top of page

 

V premislek pred odločitvijo

 

Morda ste se že odločili, da želite v svoj dom sprejeti enega izmed odsluženih hrtov tekačev ali lovcev, morda vam je celo eden izmed ponujenih že »ukradel srce« …, vseeno pa vas pred oddajo vprašalnika prosimo, da še enkrat zberete svoje misli in pretehtate zapisane trditve.

 

 

      ● Hrta ne posvajajte zgolj iz usmiljenja. Vsaka zgodba zapuščenega psa seže globoko v srce, vendar pa usmiljenje ni pravo ali vsaj ne edino čustvo, ki naj vas pri tem dejanju poganja naprej. Slika in zapis je eno, resnično pasje bitje z vsemi svojimi potrebami, strahovi, boleznimi, navadami in razvadami pa drugo. Idealistična podoba srečnega skupnega življenja se lahko ob vseh nujnih spremembah v vašem življenju po posvojitvi kaj kmalu spreobrne v odpor ali veliko obžalovanje. (Vabimo vas, da si v ta namen preberete sestavek Lep, kot bi ga snel s slikarjevega platna)

 

      ● Povprečna življenjska doba hrta je od 12 do 15 let. Vaše življenje se torej s posvojitvijo spreminja na dolgi rok. Premislite o vseh možnih scenarijih vašega bodočega življenja. Se nameravate preseliti, morda celo v tujino? Bo potoval in se preselil z vami, ali pa bo na žalost postal odvečno breme? Se boste ob morebitnem naraščaju v družini še želeli ukvarjati s psom?

 

     ● Hrt je velik pes. Kljub svoji vitkosti hrti radi veliko in dobro jedo. V avtomobilu zasedajo veliko prostora. Na ulici se vam bo kdo morda iz strahu izogibal. Ob vznemirjenju vas lahko na sprehodih s svojo močjo neljubo presenetijo.

 

    ● Hrt mora biti zaradi svoje hitrosti in močnega lovskega nagona na sprehodih vedno na povodcu. Si svoje sprehode predstavljate na tak način?

 

     ● Hrt je izključno notranji pes. Zaradi tankega sloja podkožnega maščevja hrti slabo prenašajo mraz in vročino. Poleg tega so zelo senzibilni in potrebujejo človeško bližino. Vaš hrt mora bivati in živeti v tesnem sožitju s svojo družino.

      ● Hrt ni pes čuvaj. V te namene morate nabaviti drugo pasmo psa.

 

      ● Hrt (tako kot noben pes) ni igračka za otroka. Ne posvajajte ga na željo svojega otroka. Vsaj v enaki meri si ga morate želeti vsi člani družine. Nenazadnje zahteva pozornost in skrb telesno in mentalno zrelega človeka.

 

      ● Lahko se zgodi, da bo vaš posvojeni hrt zelo travmatiziran, prestrašen, v stresu, vase zaprt ali nestrpen do drugih psov. Ste se pripravljeni spopadati z njegovimi posebnostmi in težavami? Pri posvojitvi psa s trpkimi življenjskimi izkušnjami morate biti pripravljeni, da se boste morali v določeni meri prilagoditi njegovi osebnosti. Psihično bo lahko povsem »na tleh«, pa se bo z njim potrebno kar nekaj časa aktivno ukvarjati, preden bo sprostil vso svojo zakrčeno napetost in postal resnično prijeten pasji član družine.

 

      ● Posvojili boste psa, ki je bil v Španiji ali na Irskem vzrejen za točno določene namene. Morda zato ne bo izpolnjeval vseh pasemskih standardov, ki jih določa Mednarodna kinološka zveza (FCI). Lahko bodo na njem kakšne vizualne napake in pomanjkljivosti. Ste v svoj dom pripravljeni sprejeti psa, ki ne bo izpolnjeval vseh vaših lepotnih idealov?

 

      ● Hrti so praviloma v dobri fizični kondiciji. Vseeno pa je lahko pri nekaterih izmed njih prišlo na treningih, tekmah, pri lovu itn. do več ali manj trajnih poškodb. Nekatere izmed njih so lahko celo prikrite in pridejo do izraza šele po nekaj mesecih, ko se hrt v svojem novem domu popolnoma sprosti.

 

      ● Hrti spadajo med sorazmerno zdrave pasme psov. Vseeno pa lahko zbolijo … Ste pripravljeni poskrbeti za njegovo zdravljenje? In mu med boleznijo nuditi vso pozornost, ljubezen in udobje?

      ● Vaše stanovanje ne bo nikoli več tako čisto. Hrti so dokaj čisti psi, hitro se naučijo na opravljanje potrebe zunaj, imajo kratko dlako, ne oddajajo vonja … Pa vseeno, vaše stanovanje ne bo več tako kot do sedaj – sprehajati se je potrebno tudi v deževnem vremenu, okoli njihovih posod bodo kapljice vode, lahko tudi hrane, odeja na sedežni garnituri ne bo več tako poravnana kot prej itn. Pralni stroj bo bolj obremenjen, čiščenja in sesanja bo več. Vas bo to motilo?

 

      ● Potovanja so tako zanimiva. Ste pomislili na počitnice, službena potovanja? Želite svoje dopustovanje prilagoditi svojemu psu in ga vzeti s seboj? Ali pa mu vsaj omogočiti varno in udobno varstvo med svojo odsotnostjo?

      ● Hrti so telesno predisponirani za hiter tek. Njihovo telo je vitko, noge tanke in dolge … Tak mora načeloma ostati tudi po posvojitvi. Prekomerna telesna teža hrtu škodi, saj prihaja do poškodb nog, bolezni notranjih organov itn. Posvojitelj mora v enaki meri občudovati tako njegov značaj kot vizualno podobo. Če se vam hrti zdijo presuhi (se vam morda zaradi tega celo smilijo), pa želite iz svojega posvojenca narediti npr. labradorca na dolgih nogah …, si raje omislite drugo pasmo psa.

 

 

 

Prosimo vas torej, da o svojih željah in predstavah o hrtih še enkrat razmislite, razčistite vse dvome in vprašanja ter šele nato oddaste izpolnjen vprašalnik. Ste resnično trdno odločeni, da želite svoje življenje deliti z odsluženim hrtom, se z njim v maksimalni meri potruditi, odgovorno, motivirano, potrpežljivo in z veliko mero odrekanja? Le tako bo namreč vaše življenje povsem izpolnjeno, hrtovo pa dokončno rešeno.

Pismo odsluženega hrta bodočemu posvojitelju

Dragi prijatelj!

Zelo sem vesel, da si odprl svoje srce in se odločil, da prav meni omogočiš novo življenje. Verjetno si sam niti ne prestavljaš, koliko mi to pomeni: moje življenje je razmeroma kratko in kar tebi morda predstavlja le kratek čas, je dejansko velik, zelo velik del mojega obstoja. Teh nekaj let življenja, ki mi jih boš namenil, je zame vse.

Prav zato te predano prosim, da si z menoj potrpežljiv: ko prispem v tvoj dom, mi daj nekaj časa, da sploh ugotovim, kaj se dogaja. Ne pritiskaj name in ne zahtevaj od mene stvari, ki ti jih še nisem zmožen dati. Če naredim kakšno napako, se, prosim, ne jezi; poskušaj spremeniti svoj vidik, se vživeti vame in videti stvari iz mojega zornega kota.

Prebral si moj profil, ki me opisuje v skopih besedah in videl fotografije, ki povzemajo le delček mojega življenja … A kot vse fotografije, ne povedo vsega o meni. Klik na fotoaparatu zaustavi čas, moje življenje pa je film, poln občutij.

Pri društvu so ti mnogo povedali o hrtih in meni, ti svetovali, kako je najbolje živeti z menoj, zato te prosim, nikar si ne izmišljuj in ne bodi preveč pameten. Vsaj poskusi nasvete udejanjiti, da vidiš, kako nama bo šlo. Mogoče imaš resda že veliko izkušenj s psi, a pri društvu me bolje poznajo in čisto mogoče je, da imajo vendarle kakšno izkušnjo več s hrti.

Predvsem pa ti polagam na srce – zapomni si, da se odnos med živimi bitji gradi vzajemno, zato, preden me sodiš, premisli o sebi, o načinu, kako pristopaš do mene, mi pomagaš, se morda motiš ali res vse delaš prav.

Veš, ko bi bil svet popoln, bi ti dobil moj profil, jaz pa tvojega … In kot si lahko izbiral ti, bi izbiral tudi jaz. Na žalost pa ta svet ni brez napak in zato je tvoja odgovornost, da izbereš še v mojem imenu. Dobro premisli, ali se najina profila sploh ujemata. Imaš res čas in željo po tem, da me boš poskušal razumeti, da boš tvegal, se spremenil, rastel? Če tega ne zmoreš, prosim, nikar me ne posvoji, raje pomagaj meni in vsem ostalim hrtom na kak drug način.

Lahko se zgodi, da boš med najino skupno potjo ugotovil, da tega ne zmoreš. Zavedam se, da se to lahko zgodi, zato vedi: če se boš potrudil po svojih najboljših močeh …, ti ne bom očital. Verjetno se ne bom počutil najbolje, bom pa razumel … Si se vsaj trudil.

Če pa boš že ob prvih zagatah začel razmišljati, da je z menoj nekaj narobe, da sem slab … Če niti ne poskusiš iti prek sebe ali vsaj malo spremeniti svoje dnevne rutine, če si takoj začneš izmišljati izgovore, zakaj ne moreva biti več skupaj, le zato, da bi si olajšal vest in upravičil svoja dejanja, potem je napaka zgolj tvoja. Ne bom jezen nate, saj jeze ne premorem, bom le globoko žalosten. In zavedati se moraš, da nisi bil niti ljubeč, kaj šele odgovoren posvojitelj. Bil si sebičen, nič drugačen od tistih, ki so me izkoriščali do sedaj.

Saj sem vendarle tudi jaz živo bitje – s preteklostjo, željami, strahovi; nisem in ne želim biti predmet, s katerim bi zadovoljeval tvoj narcisizem. Če si najino življenje predstavljaš enoplastno, brez težav in sprememb, je verjetno bolje, da v svoje življenje sprejmeš – plišasto igračko.

A če si temeljito premislil in se zatrdno odločil – prav zame, sem resnično vesel, navdušen in ponosen, da se bova kmalu srečala in se podala na čisto svojo življenjsko pot. Kajti jaz, veš, se ti bom predal v celoti, že prvi dan, popolnoma.

Tvoj bodoči hrt

  

Izvirno: Massimo Greco, Pet Levrieri

(prevod in priredba: Julija Grbec in Vanda Babič)

bottom of page