top of page

 

Nekaj dodatnih zanimivosti o greyhoundih

 

     ● Greyhoundi so še posebej od 16. stoletja naprej postali umetniški navdih mnogim umetnikom. Med njimi so bili že omenjeni renesančni slikarji Veronese, Pisanello in Uccello, sledili pa so jim Pieter Bruegel, Jacob Jordaens, Jean-Baptiste Oudry, Jacques-Laurent Agasse (na sliki levo spodaj), Gustave Courbet (na sliki desno spodaj), Basil Blackshaw in drugi.

    ● Prvi greyhound je na avstralska tla stopil leta 1770.

 

    ● Leta 1804 so v Avstraliji izdali razglas, da morajo pobiti vse pse, razen greyhoundov in pastirskih psov.

 

    ● Američan Owen Patrick Smith je ovalno progo z mehaničnim zajcem iznašel leta 1912. Še istega lega je bila predstavljena v Tulsi (Oklahoma, ZDA), prvo uradno dirkališče pa so odprli leta 1923 v Miamiju.

 

     ● Še danes je največ tekmovalnih steza v ZDA na Floridi, kar trinajst.

     ● Prvo dirkališče z mehaničnim zajcem je bilo  v Avstraliji odprto 1927. leta v Eppingu (Novi južni Wales).

     ● Vsak danes živeči greyhound v ZDA naj bi izhajal iz linije slavnega greyhounda King Coba, skotenega v Angliji leta 1839.

 

   ● V zgodovini najbolj znanemu greyhoundu z imenom Master McGrath, ljubkovalno Dicksy, tekmovalnemu šampionu v drugi polovici 19. stoletja, je posvečena obsežna balada, ki opeva njegove dosežke na znamenitem Waterloo Cupu.

 

    ● Hišo, polno greyhoundov, sta imela igralca Bo Derek in John Barrymore.

Master McGrath.jpg

    ● Precej dolgo obdobje je avtomobil znamke Lincoln ameriške izdelave imel kot svoj emblem prav greyhounda (na sliki).

 

    ● »Mimo« greyhoundov« niso mogli iti niti pri snemanju nanizank o psički Lessie, pa tako v 124. epizodi nastopa tekmovalna greyhoundica Queenie. Letnica nastanka epizode (1958) pač narekuje »romantični« pogled na življenje tekmovalnih greyhoundov. Vabljeni k ogledu videa o Lassie in greyhoundici.

     ● Veliki angleški hrt je pritekel tudi v najdaljšo risano televizijsko nanizanko Simpsonovi in to že na samem začetku predvajanja leta 1989 (I/1): 

Homer pred božičem v službi zaman upa na božičnico. Razočaran se odpravi na hrtje dirke, da bi si s stavami priigral vsaj nekaj denarja. Žal pa izbrani »šampion« na tekmi povsem pogori in Homer izgubi ves svoj vloženi denar. Potrt se odpravi domov, ko mu v naročje prileti krivec njegovega »bankrota« – greyhound Santa's Little Helper (sln. »Božičkov pomočnik«), ki ga je razočarani lastnik po neuspehu na tekmi vrgel na cesto. In tako je družina Simpsonovih dobila najlepše božično darilo, kar jih je kdaj bilo.

Le zakaj se odluženi tekmovalni hrt pojavi v Simpsonovih?! Nikakor ni naključje – avtor serije karikaturist Matt Groening je sam lastnik odsluženih hrtov in strasten borec proti tej kruti industriji.

In še zadnje dejstvo o greyhoundih

Posedovanje greyhoundov praviloma vodi v doživljenjsko odvisnost, pa se zato lastniki greyhoundov ločijo v dve skupini:

     ♦ v prvo spadajo lastniki, ki imajo doma po več greyhoundov,

     ♦ v drugo pa lastniki, ki imajo iz različnih razlogov samo enega, a sanjarijo o najmanj dveh.

bottom of page