top of page

 

Ukinitev tekmovalne industrije

v Novem Južnem Walesu (Avstralija)?

V zadnjih dneh se prek spleta množično širi veliko razočaranje nad Mikeom Bairdom, premierjem v Novem Južnem Walesu v Avstraliji. V preteklih mesecih smo namreč objavili naše veliko zadovoljstvo nad dejstvom, da so v avstralskem parlamentu potrdili njegovo odločitev, da bodo od leta 2017 hrtje dirke z greyhoundi v Novem Južnem Walesu dokončno ukinjene.

A Mike Baird je sedaj svojo odločitev spremenil – z letom 2017 naj bi se spremenili zgolj predpisi glede hitrostnih tekmovanj, do ukinitve te dejavnosti pa naj ne bi prišlo. Zato seveda veliko ogorčenje in razočaranje po celem svetu. Na noge so se dvignile vse dobrodelne organizacije, ki se borijo za dobrobit hrtov.

Hkrati pa se pojavljajo tudi odzivi razuma, ki upoštevajo težko situacijo na avstralskih tleh, saj je dobiček s tovrstnih tekmovanj že desetletja močno krojil državni proračun. Lobi tekaške industrije je bil po Bairdovi odločitvi očitno premočan, zagovorniki tekmovanj so »udarili« z agresivno medijsko kampanjo, ki je žal trenutno zmagala nad razumom, splošnim prepričanjem večine ljudi in večletnim trudom dobrodelnih organizacij.

Mike Baird se je pod velikim medijskim pritiskom zlomil in odločil za vmesno pot: – za drastično zmanjšanje državnih prispevkov za tovrstno dejavnost; – stroge omejitve pri vzreji (trenutno na leto v državi vzredijo 2000 mladičkov, v naslednjih letih pa naj bi se vzreja zmanjšala za 75%), – za zaprtje mnogih tekmovalnih steza in posledično zmanjšanje količine tekem.

Vsi ti ukrepi kljub spremembam v prvotnem načrtu zagotovo pomenijo težek udarec za tekmovalno industrijo – poznavalci razmer so prepričani, da vodijo v izrazito usihanje in kasneje do popolne ukinitve hitrostne industrije in izkoriščanja greyhoundov v Novem Južnem Walesu.

Zato mnogi zagovorniki pravic tekmovalnih greyhoundov po svetu po prvotnem velikem razočaranju izrekajo podporo načrtom avstralskega parlamenta in načrtujejo močno medijsko podporo vsem društvom in organizacijam na avstralskih tleh do končnega zloma tekmovalne industrije na tej celini.

Povzeto po: Massimo Greco (Pet Levrieri)

Več o tem:

http://www.petlevrieri.it/en/2016/10/13/why-we-should-still-support-baird/,

http://blog.grey2kusa.org/2016/10/our-grief-must-be-turned-into-action.html.

 

Podpis peticije:

https://www.change.org/p/mike-baird-mike-baird-don-t-flip-on-greyhound-ban.

bottom of page