top of page

 

Posvojitev greyhoundov iz Macaa na Kitajskem

V sredo, 19. julija 2017, se je Društvo S hrti za hrte Slovenija uradno pridružilo pobudi organizacij Anima Macau, Grey2K USA Worldwide in Pet Levrieri Italia SAVE THE MACAU GREYHOUNDS, s katero skušajo omenjene dobrodelne organizacije rešiti preostalih 531 greyhoundov z zloglasnega dirkališča v Macau na Kitajskem.

21. julija 2018 se se namreč dokončno zaprla vrata tega resnično pogubnega tekmovališča greyhoundov na Kitajskem. Naj spomnimo: tekmovalna steza v Macau (Canidrome Macau) je bila najsmrtonosnejše dirkališče hrtov na svetu; na njem so usmrtili prav vsakega greyhounda – hrti, prodani na Kitajsko iz Avstralije in z Irske, so bili tako že ob odhodu iz matične države obsojeni na grozljivo in mučeniško smrt.

Vi sprašujete, mi odgovarjamo

V sredini septembra letos so prostovoljci italijanskega društva Pet Levrieri obiskali zavetišče v Macau na Kitajskem. Tri dni so preživeli s hrti, ki bodo svoj dom iskali v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Uspeli so jih vsaj malo spoznati, tako da so za vsakega od njih napisali kratek vedenjski opis.

Na koga se moram obrniti, če želim posvojiti hrta iz Kitajske v Sloveniji?
Na Društvo S hrti za hrte Slovenija.

Je za posvojitev hrta iz Kitajske nujno imeti že enega hrta oz. biti posvojitelj Društva S hrti za hrte Slovenija?
Hrta iz Kitajske lahko posvoji vsakdo, tudi tisti, ki še nimate izkušenj z odsluženimi hrti. Obiskal vas bo član našega društva, vam svetoval in vas vodil pri izbiri primernega hrta za vašo družino.

Želim posvojiti hrta iz Kitajske. Kaj moram storiti?
Izpolnite Informativni vprašalnik za posvojitelje in nam ga pošljite na elektronski naslov: shrtizahrte@gmail.com. V kratkem vas bo kontaktiral član Društva S hrti za hrte Slovenija.

Kdaj bodo na voljo profili psov za posvojitev?
V mesecu oktobru 2018 bomo na spletni povezavi (http://shrtizahrte.wixsite.com/shrtizahrte/blank-soq8z) objavili vse profile greyhoundov ali velikih angleških hrtov, ki bodo na voljo za posvojitev tudi v Sloveniji.

Kdaj bodo psi prišli v Evropo?
Greyhoundi bodo začeli prihajati v Italijo v prvi polovici januarja 2019. Takrat bo tudi možen prevoz v Slovenijo. Vsi psi naj bi v Italijo prispeli do konca marca 2019.

Zakaj ne pridejo že zdaj?
Evropska zakonodaja pri uvozu psov iz tretjih držav določa celo vrsto zdravstvenih in carinskih zahtev. Postopek pridobivanja celotne dokumentacije z veterinarskimi pregledi  traja najmanj štiri mesece, od cepljenja proti steklini (za vsakega psa se zahteva serološki pregled krvi), pa do sterilizacije.

Bom lahko sam izbral psa?
Ne, ne bo mogoče izbirati psov. Vsekakor lahko izrazite svoje želje, žal pa vam ne moremo zagotoviti, da jih bomo lahko upoštevali, saj želimo vsakemu psu najti zanj najprimernejšo družino. Zavedati se namreč morate, da je bila tem psov ukradena mladost, mnogim pa tudi zrela leta. Zaslužijo si ljubezen, spoštovanje in ustrezno družino, ki bo lahko maksimalno izpolnjevala njihove osnovne življenjske potrebe.

Kolikšni so stroški posvojitve?
Stroški posvojitve oz. donacija, nakazana neposredno na račun italijanskega društva Pet Levrieri, znaša minimalno 300 eur.

Mi lahko zagotavljate, da bo hrt v dobrem zdravstvenem stanju?
Vsi hrti morajo biti v dobrem zdravstvenem stanju, da lahko po mednarodnih standardih sploh potujejo. Poleg tega bodo vsi psi mikročipirani, sterilizirani, cepljeni proti steklini in drugim boleznim. Vsakega psa bo ob prihodu skladno s predpisi spremljalo veterinarsko spričevalo. Žal pa se moramo vsi zavedati, da so ti psi do zdaj živeli v zelo slabih razmerah, pa tako nihče od nas ne more izključiti morebitnih zdravstvenih težav, ki lahko sledijo po posvojitvi. Zato vas pred dokončno odločitvijo za posvojitev prosimo za temeljit premislek. Naj bo to predvsem dejanje brezpogojne ljubezni in odgovornosti!

Imajo psi, ki so na voljo za posvojitev, tudi opis?
Pri vsakem psu je ob njegovih fotografijah še kratek značajski opis. Italijanski prostovoljci so imeli v Macau za spoznavanje s hrti le malo časa; z njimi so se srečali samo v prostorih oz. na dvorišču nekdanjega Canidroma. Opis tako vsebuje odnos hrta do ljudi, moških in žensk, njihovo starost in obnašanje, hojo na povodcu – samostojno, v paru in v skupini ter odnos psa do drugih hrtov. Nekaj so jih uspeli testirati z mucami. Njihovega vedenja do majhnih psov pa žal ni bilo mogoče preveriti.

Doma imam majhnega psa. Kako vem, da bo posvojeni hrt lahko sobival z njim?
Hrti, pri katerih dvomimo, da bi lahko uspešno sobivali z majhnimi kužki, bodo najprej sprejeti v začasno skrbništvo v Italiji, kjer bodo preverili njihovo vedenje do kužkov nižje rasti. Šele potem jih bodo prepustili njihovim novim družinam.

Zakaj nekateri hrti na fotografijah nosijo nagobčnik?
Po zakonodaji v Macau morajo vsi veliki psi na javnih površinah in v mestih nositi nagobčnik. Bivši Canidrom je javna površina, zato morajo izven svoje kletke obvezno nositi nagobčnik.

Kako bodo hrti iz Kitajske prispeli v Italijo?
Greyhoundi bodo potovali iz Macaa prek Hong Konga do letališča Milano Malpensa. Prvi del poti, do Hong Konga, bodo potovali s trajektom, nato pa z letalom do Italije. Za celoten transport skrbi podjetje, specializirano za prevoz hišnih ljubljenčkov. V skladu z mednarodno zakonodajo izpolnjuje vse standarde za dobro počutje in varnost psov.

41728200_1896488403768339_50829060703854
bottom of page