top of page
Coursing z živo vabo.webp

Coursing na Irskem – ustavite grozo!
84 zajcev, ujetih v naravi in ​​uporabljenih za živo vabo

Dokumenti, objavljeni na spletni strani Službe za narodne parke in divje živali (National Parks and Wildlife Service), ki v imenu ministra za kulturno dediščino Darragha O'Briena sramotno podpira tekmovalno industrijo, razkrivajo, da je bilo na dogodku Irske nogometne zveze (Irish Cup), ki se je odvijal med 23. – 25. februarjem 2024, med lovom kot živa vaba za pse (greyhounde) uporabljenih 84 zajcev. Zajce so iz njihovega naravnega habitata ulovili v začetku leta (med 7. januarjem in 11. februarjem), jih imeli zaprte v kletkah (nekatere tudi do 50 dni), nato pa jih na dogodku izpostavili kot živo vabo za pse med lovom za zabavo ljudi.

Iz poročila je razvidno, da je bilo 8 zajcev ubitih, 5 pa so jih hrti pritisnili ob tla z nagobčnikom, ali natančneje:

– prvi dan: ubiti 3 zajci, 4 pa stisnjeni ob tla; za slednje so poskrbeli, da jih je pregledal veterinar;

– drugi dan: ubiti 4 zajci, nobenega zajca niso odpeljali k veterinarju;

– tretji dan: ubit 1 zajec in 1 zajec, potisnjen k tlom z nagobčnikom.

Velika sramota za irsko vlado, ki dovoljuje, da se ta krvni šport nadaljuje, kljub nasprotovanju večine prebivalstva! Anketa RED C iz leta 2019 je pokazala, da 77 % prebivalstva zagovarja prepoved coursinga, le 9 % pa se s prepovedjo ne strinja. Večinsko podporo za prepoved coursinga imajo organizacije za zaščito živali tako na podeželju kot v mestih.

Naj poudarimo, da je coursing zaradi krutosti nezakonit že na vseh sosednjih območjih (Severna Irska, Anglija, Škotska, Wales).

 

Prosimo za podpis peticij:

Ban Blood Sports in Ireland

Sinn Fein: Support a ban on cruel hare coursing

Ireland – Ban cruel hare coursing

Dostop do izvirnega članka Ban Bloodsports

bottom of page