top of page

 

Grozljiv posel na Portugalskem –

Nezakonita trgovina s krvjo galgov

Življenje hrtov je na Portugalskem eno samo trpljenje – od dne, ko ugledajo luč sveta.

 

Že od tretjega meseca starosti so podvrženi napornim treningom, da postanejo uspešni dirkalni psi. Njihova tekaška kariera pa traja le kratek čas, običajno dve ali tri leta. Zaradi prekomerne obrabe sklepov, mišic, medvretenčnih ploščic, pa tudi dopinga, ki ga kljub prepovedi uporablja veliko število rejcev, mnogi galgi trpijo za številnimi kroničnimi boleznimi. Nekateri so tudi videti precej starejši, kot so v resnici.

 

Različni mediji poročajo o boleči resničnosti življenja tekmovalnih hrtov na Portugalskem. TVI (Televisão Independente) je npr. 15. oktobra 2019 v oddaji Jornal 20, ki jo je vodila Alexandra Borges, objavila mnoga pričevanja ljudi, ki so na kakršen koli način vpleteni v tekmovalno industrijo s hrti.

 

Po »neuradnih« izjavah trenerjev, ki se ne strinjajo s splošno prakso grobega izkoriščanja hrtov, je usoda kar 80 % greyhoundov, galgov in lurcherjev, ki so na Portugalskem vpeti v tekmovalno industrijo in se pri teku za mehaničnim zajcem na stadionih ali pa na ruralnih tekmah na poljih z živo vabo poškodujejo, zbolijo, ali pa za njih presodijo, da ne bodo dobri krvodajalci, smrt ali prepuščenost usodi na cesti. Če so čipirani, jim čip odstranijo na živo z nožem, če imajo v ušesih tetovažo, jim ta odrežejo ali polijejo s kislino, da je njihove lastnike nemogoče izslediti.

 

Hrti so edina pasma psov, ki se smatrajo za univerzalne krvodajalce za pse.

 

Njihova velikost, oblikovanost telesa in miren značaj so na žalost popolne karakteristike za postopek odvzemanja krvi. Anatomija telesa (tanka koža, nizka stopnja podkožnega maščevja) olajša iskanje žil, poleg tega je sestava njihove krvi edinstvena – tj. bogata z rdečimi krvničkami. Zato je kri hrta za medicinsko uporabo zelo iskana, s tem pa je seveda postala vir dodatnega dohodka lastnikov in trenerjev odsluženih tekaških hrtov.  

 

»Upokojeni« tekaški hrti so po večletnem izkoriščanju na tekaških dirkah – tako na Portugalskem kot drugod po svetu – spet žrtve svojih izjemnih fizičnih lastnosti. Izkoriščanje se zanje tako nikoli ne konča, najprej jih do onemoglosti izčrpavajo na tekmovanjih, nato pa jih spremenijo v zapornike za odvzem krvi. Dokler ne izpolnijo pet let starosti, kar je mejnik primernosti za krvodajalstvo. 

 

Številni nekdanji dirkalni hrti so na Portugalskem zaprti v objektih po celotni državi brez upanja in rešitve ... Nenehno odvzemanje krvi je nezakonito, zato se o tem ne govori, prav tako se nad to dejavnostjo ne izvaja nikakršen nadzor.  

 

Kaj mislite, kaj se zgodi s hrti, ko izpolnijo pet let?!

galgos.jpg
bottom of page