top of page

 

Tudi izrazoslovje je pomembno!

Med ljudmi se v zvezi s hrti, ki so s posvojitvijo našli ljubeč dom in za vedno odšli z Irske, pogosto uporablja izraz »UPOKOJEN GREYHOUND«.

Uporabljajo ga določena »združenja za reševanje hrtov«, pa tudi posamezniki, ki sicer ne želijo priznati, a kljub vsemu podpirajo njihovo dejavnost.

»UPOKOJEN« naj bi bil izraz za »psa, ki je končal uspešno kariero športnika in ga sedaj čaka zasluženi, varni in mirni pokoj. Seveda se predpostavlja, da je pred tem uspešnim psom-športnikom novo, prijetno in srečno življenje.

Na Irskem namreč obstaja kvaziorganizacija za reševanje tekmovalnih greyhoundov s poimenovanjem Retired Greyhound Trust. Kvazi ali lažna zato, ker ne le, da sodeluje s tekmovalno industrijo na Irskem (t. i. IGB), ampak imata obedve isti sedež delovanja; v tej organizaciji so torej zaposleni prav tisti ljudje, ki te »upokojene« hrte pravzaprav ustvarjajo.

Sodeč po njihovem zvenečem imenu in po izjavah nekaterih podpornikov tekmovalne industrije ima ta organizacija za greyhounde ob zaključku njihove tekmovalne kariere uspešen in human »pokojninski načrt«, predvsem pa nas prepričuje, da je za greyhounde na Irskem med njihovim tekmovalnim obdobjem življenja dobro poskrbljeno. To je milo rečeno navadno nakladanje, kar potrdi že bežni pogled v obstoječo evidenco vzreje pasemskih greyhoundov.

Leta 2013 je irski Retired Greyhound Trust nov dom priskrbel za … čakajte no … 420 greyhoundov (za toliko greyhoundov je bila namreč tekmovalna industrija pripravljena plačati del stroškov oskrbe in prevoza psov). Že v redu, a kje je ostalih 13000 hrtov, ki so to leto dobesedno izpuhteli v zrak. V resnici se za enim »upokojenim« greyhoundom skriva 30 zdravih greyhoundov, ki so pod krvniki omahnili v najboljših letih svojega življenja. Dejansko mnoge hrte ubijejo že kot mladičke … kam naj prištejemo te? Morda med »predčasno upokojene«?!

Izraz »UPOKOJEN« je torej le priročno blagozvočno slepilo, s katerim tekmovalna industrija pred javnostjo prikriva dejansko resnico o usodi tekmovalnih greyhoundov od njihove rane mladosti dalje. Če ta izraz povzemamo in uporabljamo, na žalost tudi mi sami pomagamo pri zakrivanju dejanskih razmer.

Resnica je namreč, da so greyhoundi na Irskem tretirani kot »odvečen material« – zanje niso sproštovani športniki, za katere je treba odgovorno skrbeti, ampak zgolj (povzeto po irski pravni opredelitvi teh psov) »kmetijsko blago« za potrebe zaslužka.

Vse to lahko ponazorimo z zgodbo o greyhoundu Gilbertu. Ob trku na tekmovalni stezi si je poškodoval žlezo slinavko. Njegovemu lastniku se je zdravljenje zdelo predrago, zato ga je odpeljal na odlagališče greyhoundov, kjer je bil že v vrsti za evtanazijo. Na srečo so ga prostovoljci zavetišča Limerick Animal Welfare uspeli pravočasno rešiti. Se vam zdi, da je ustrezen izraz za takega greyhounda »upokojen«?! Zagotovo ne – bolje je uporabljati izraze kot »ZAVRŽEN«, »REŠEN« ali »PREŽIVEL«. Imel je prav posebno srečo, saj večino njegovih bratov niso rešili. 

Ko torej berete prispevke o greyhoundih na internetu ali kje drugje, bodite pozorni za uporabljeno izrazoslovje. Pogosto namenoma prikrivajo resnico in dajejo potuho tistim, v katerih interesu je, da se o resničnih krutostih njihovega posla nikoli ne izve; so zagovor tistih, ki izkoriščajo in ubijajo tekmovalne hrte.


Massimo Greco

http://www.petlevrieri.it/…/20…/11/11/language-is-important/

bottom of page