top of page

 

Hrti – navdih literatov

(Knjižne kazalke)

 

Hrte občudujemo na slikah, fotografijah, na travnikih in snegu, na mehkem kavču doma in … v literarnih delih. Želite, da so ti dolgonogi pasji prijatelji ob vas tudi, ko v tišini, intimi prebirate knjige? Pred vami so izvirne knjižne kazalke s citati iz znanih del svetovne književnosti.

 

           ● Dante Alighieri, Božanska komedija – Pekel

V znamenitem delu bo hrt pregnal volkuljo v pekel in rešil Italijo … Je Dantejev simbol upanja, da bo naposled zlomljena papeška oblast in bo Italija dokončno rešena tuje nadvlade.

Na knjižni kazalki sta poleg izvirne umetniške ilustracije in citata v izvirniku na drugi strani še prevoda v slovenski in hrvaški jezik.

 
           ● Miguel de Cervantes Saavedra, Bistroumni plemič Don Kihot iz Manče

Le malokdo ve, da je Don Kihota na njegovih dogodivščinah poleg dobro znanega konja Rocinanta ponosno spremljal tudi španski hrt – galgo

Na knjižni kazalki so poleg izvirne umetniške ilustracije in citata v izvirniku na drugi strani še prevodi v slovenski, hrvaški in italijanski jezik.

 
           ● Geoffrey Chaucer, Canterburyjske zgodbe

Grehoundes he hadde as swift as fowel in flight … je v 14. stoletju zapisal Geoffrey Chaucer, kar bi v slovenščino dobesedno prevedli … imel je greyhounde, hitre kot ptice v letu …, v umetniškem prevodu Marjana Strojana pa zveni takole:
               “Zato je raje konja gnal v galop

                in v sled naganjal urnih hrtov trop.”

Na knjižni kazalki so poleg izvirne umetniške ilustracije in citata v izvirniku na drugi strani še prevodi v slovenski, hrvaški in italijanski jezik.

 
 

 

Knjižne kazalke so z velikim veseljem in navdihom ustvarili: zamisel razvili Julija Grbec in Vanda Babič, ilustriral Igor Godnjov, oblikovala Alja Košir, projekt vodila in usklajevala Branka Foršček. Najlepša hvala vsem! Zahvaljujemo se tudi Sonji Tici, ki je poskrbela za prevode v hrvaški jezik.

 

Kazalke so plastificirane in v velikost 21 x 7 cm. Posamezna kazalka lahko k vam prispe v protivrednosti prostovoljnega prispevka (podporni člani imajo ob naročilu dodatno ugodnost; več v zavihku Podporno članstvo). Naročila sprejemamo na elektronskem naslovu: shrtizahrte@gmail.com.

bottom of page