top of page

 

RANSOM

 

Pasma: lurcher (greyhound, saluki)

Spol: samček

Barva: modra z belino na prsih in tačkah

Višina: 61 cm
Datum rojstva: avgust 2022

Ransom-8.jpg

Ransom je t. i. "prebivalec zavetišča na dolgi rok"; to poimenovanje dobijo psi, ki v zavetišču preživijo daljše obdobje. Tako jim lahko namenijo vso čustveno oskrbo pri graditvi oz. obnovitvi zaupanja v človeka, privajanju na urbano okolje in družinsko življenje. Vse to jim je bilo pred prihodom v zavetišče povsem tuje, zato želijo pri njih doseči, da jim vse te izkušnje postanejo prijetne in si jih celo želijo. Hkrati se v vsem tem času psi navadijo izražati sebe, svoja čustva, začnejo hrepeneti po novih izkušnjah in uživanju v življenju!

 

Ransom je v zavetišču Galway SPCA že leto dni in za njim je dolga pot okrevanja! Ogromno je napredoval, pravzaprav se je povsem spremenil ... Odkril je, da obstajajo ljudje, ki jim lahko zaupa in pride do izraza, lahko raziskuje, se igra in pokaže svoj karakter, ne da bi tvegal, da bo kaznovan. Da ljudje niso vsi grobi, vsiljivi, nasilni, z njimi se lahko igra, prav tako z drugimi psi.

 

Končno je pripravljen na posvojitev!

 

Emma O’Brien, ​​ki se je na poti ponovnega rojstva z njim ukvarjala dan za dnem, ga opisuje kot senzibilnega, zelo inteligentnega fanta igrive in tankočutne duše, ki jo je moral skrivati, da je preživel in se zaščitil. Je tudi pogumen fant, saj se je celo leto zelo trudil premagati upravičene strahove in se odpreti ljudem. Napredovanje Ransoma in njegovega brata Hijacka opisuje takole:

 

    »Ko so nam zaposleni v poundu v sredini maja 2023 v varstvo predali Hijacka in njegovega brata Ransoma, sta k nam prišla praktično divja psa ... (videlo se je tudi, da sta v preteklosti telesno zelo trpela). Zapustili so ju popotniki (t. i. gypsies) na našem območju. Bila sta stara okoli 7 do 8 mesecev in sta kar nekaj mesecev čakala na prostor v zavetišču.

Ne glede na to, kako zelo smo se trudili, je vsakič, ko smo že mislili, da smo naredili prostor zanju, prišel kakšen klic v sili in prostor se je ponovno zapolnil. In tako sta čakala ... dokler nam ju končno ni uspelo spraviti v zavetišče.

     Opozorili so nas, da sta ta dva mlada psa divja, vendar smo menili, da si zaslužita priložnost.

     Prvih nekaj dni smo ju lahko le ignorirali, saj sta se skrivala v kotu svoje kletke, trepetala in nam dajala vedeti, naj se zadržujemo na varni razdalji.

     Njun strah pred ljudmi je bil tako velik, da sta kričala od strahu vsakič, ko smo stopili na hodnik, ki je vodil do njune kletke (čeprav se jima sploh nismo nameravali približati).

     Tako kot vsem našim močno travmatiziranim psom, smo jima dali prostor in čas ... delali smo okoli njiju brez stika, niti očesnega.

     To je trajalo več kot teden dni in v tem času smo jima pustili, da sta šla na sosednji vrt in tekala naokoli, vendar se jima nismo približali.

     Dva tedna pozneje sta končno nehala lajati na nas, Hijack je pokazal nekaj zanimanja za nas, Ransom pa je ostal prestrašen.

     Naš naslednji korak je bil, da poiščemo enega naših najbolj zaupljivih, dobro socializiranih psov in mu dovolimo, da je njun vodnik ... mi sami pa smo ostali na primerni razdalji. To je trajalo veliko dlje, kot smo sprva upali, toda prehitra poteza bi bratoma škodovala, poleg tega pa smo se zavedali, da imata zobe ... ostre in velike.

     Čez tri tedne smo jima že dovoljevali, da sledita psu vodniku v naš sadovnjak in zdaj smo lahko klepetali z njima, ne da bi lajala na nas ...

     In po nekaj mesecih smo počasi začeli zdraviti njun odnos do človeka.

     Izkazalo se je, da je Hijack lažji »primer« od njegovega brata; resda prvih nekaj dni/tednov navajanja na ovratnico/oprsnico/povodec ni bilo lahkih, a vedeli smo, da ju moramo navaditi tudi na to ...

     Ransom je na začetku pri nadevanju ovratnice in povodca cvilil in šavsal proti našim rokam, zato nam ni preostalo drugega, kot da le sedimo v njegovi uti, medtem ko se je Hijack že lahko odpravil z vodnikom na sprehod ... pogovarjali smo se z njim, celo peli smo mu!

     Nato smo mu počasi, zelo počasi uspeli natakniti vrvico okoli vratu v upanju, da bomo lahko z njim nekaj časa v miru sedeli. A presenetljivo ... ko je Hijack šel skozi vrata ograde na sprehod, se je Ransom odločil, da gre za njim.

     Lahko si mislite, da je naš prvi sprehod izgledal korak naprej in pet korakov nazaj, vendar smo vztrajali, gledali po poti naprej in se v ogrado vrnili živi in zdravi.

     Za snemanje ovratnice smo sicer porabili cel dan, vendar nam je uspelo! In pri tem obdržali vse prste!!

Tako je izgledal mukotrpni začetek celjenja ran, skozi katerega je Ransom hočeš nočeš moral iti.

     Od tistega dne smo vsako popoldne na povodec zavezali dolgo vrv, da bi se mi počutili varneje, fant pa bi imel več svobode. Njegovi prestrašeni izbruhi so postajali vse redkejši, počasi se je umirjal in se začenjal počutiti varnega.

     Medtem je Hijack že lepo napredoval … redno se pridruževal drugim kužkom na sprehodih po naši ulici do Flowerhilla, lokalnega konjeniškega kluba, ki nam je prijazno dovolil, da se sprehajamo po njihovih poljih …

     In prišel je dan, ko smo se odločili, da tudi Ransomu poskusimo nadeti oprsnico. Nismo bili preveč prepričani, da nam bo uspelo, a smo hoteli poskusiti.

     In ko smo mu to proti pričakovanjem uspeli nadeti, smo sprejeli še eno pogumno odločitev – da poskusimo Ransoma spraviti v naš kombi in ga odpeljati na sprehod v Flowerhill 3 km navzdol po cesti.

     Za to drzno potezo smo se odločili, ker sta se na sprehod odpravila tudi njegova najboljša prijatelja Quarrie in Hijack … Ta izkušnja je bila popolnoma izven njegove cone udobja.

     A uspelo nam je! Samo reči, da smo bili tistega dne PONOSNI na Hijacka in Ransoma (zlasti na Ransoma), bi bilo premalo, saj smo bili resnično VZHIČENI, hkrati pa neizmerno ponosni na našo ekipo v Heathlawnu, na njihov neomajen trud in vztrajnost pri zdravljenju in rehabilitaciji teh dveh izgubljenih pasjih duš ... ❤️

    Končno sta rešena fanta zadihala. Pridružila sta se nam lahko na izletih po cestah, v lokalno marino, na kosilih pri znancih in na drugih mirnih krajih. Veselo sta tačkala skupaj s svojimi pasjimi prijatelji.

     Do te točke sta Hijack in Ransom še vedno živela skupaj. Naša naslednja naloga je bila, da ju ločimo, saj sta včasih še vedno spodbujala tesnobo drug v drugem (poleg pa sta bila zdaj mlada najstnika; včasih se namreč med sorojenci rado pojavlja rivalstvo).

     In tako smo delali na njuni osamosvojitvi in ločevanju ... in dosegali dobre rezultate.

     Ransom je med tem časom zrasel in se popolnoma spremenil: dobro se razume z ljudmi, drugimi psi in z novostmi v svetu. Pripravljen je nadaljevati svoje življenje s novo, predano in ljubečo družino. Je pogumen fant, posebna duša, ki si zasluži samo najboljše!”

 

Ransom se zdaj samozavestno giblje med prostovoljci zavetišča, uživa v njihovi prisotnosti in druženju z njimi, kot je razvidno na različnih videoposnetkih.

 

Uživa v stiku in komunikaciji z ljudi, ki so zdaj njegovi prijatelji. Zelo rad hodi na sprehode – pravzaprav na sprehodih uživa. Na povodcu lepo hodi. Z njim so se sprehajali tudi v v urbanem okolju in tudi v njih je nadvse užival.

 

Je primernega vedenja do drugih psov. Rad se igra in druži z njimi.

 

Lahko živi kot pasji edinec ali z več psi.

 

Obožuje vožnjo z avtomobilom.

Že v začasnem skrbništvu.

V iskanju doma

Informativni vprašalnik za posvojitelje

Sem Ransom!
Na sprehodu
Všeč mi je kuhinja
Daš? Dam!
Špancir
Igramo se
Žogica
Sva v sorodu?
lurcher RANSOM
Ransom-adozione-greyhound-12-2
ramson_arrivogrey20aprile2024-099-large
Ransom (8)
Ransom a
Ransom-adozione-greyhound-11-2
ramson_arrivogrey20aprile2024-090-large
Ransom (3)
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-3
Ransom
Ransom (6)
Ransom-adozione-greyhound-13-2
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-2
Ransom-adozione-greyhound-17-2
Ransom (7)
ramson_arrivogrey20aprile2024-097-large
Ransom (5)
Ransom-adozione-greyhound-15-2
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-7
Ransom (4)
ramson_arrivogrey20aprile2024-091-large
Ransom (1)
ramson_arrivogrey20aprile2024-354-scaled
Ransom-adozione-greyhound-14-2
Ransom (2)
Ransom (7)
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-5
Ransom (4)
Ransom (1)
Ransom-adozione-greyhound-16-2
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-1
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-6-e1705471329428
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-8
Ransom-adozione-levrieri-greyhound-4
bottom of page