top of page

CHISCO

 

Pasma: podenco

Spol: samček

Barva: smetane

Ocenjena starost: 2 leti

chisco_02.webp

Chisco je portugalski ostrodlaki podenco. To je pasma, ki izven matične države ni dobro znana. Čudovit je s svojim ljubkim obrazkom in z očki globokega in inteligentnega pogleda.

 

Podence, tako kot galge, izkoriščajo za lov na zajce in zaradi sposobnosti, da plenu sledijo tudi po gozdnatem in gorskem terenu, tudi za lov na kopitarje. Podvrženi so enakim bednim življenjskim razmeram. Za razliko od galgov, ki za lov uporabljajo svoj vid, podenci uporabljajo voh in sluh. Kot hrti imajo zelo malo maščobne mase, so suhi in vitki, hkrati pa robustni, vztrajni in odporni na utrujenost, zato se uporabljajo tudi na neravnih in zahtevnih terenih.

 

Njihove prepoznavne značajske posebnosti so: ljubeč karakter in močna navezanost na lastnika (fizični stik z njim preprosto obožujejo) ter sposobnost mirnega in primernega odnosa z drugimi psi, ki so člani družinske skupine. Poleg tega pa so, tako kot hrti, visoko motivirani po tesnem partnerskem odnosu s človekom. Podenco je tako poleg tega, da je odličen lovec, tudi veličasten življenjski sopotnik, idealen za aktivne družine z več psi, tudi majhnimi.

 

Portugalski podenco je starodavna pasma, katere izvor sega v Egipt. Število teh psov se sedaj tako zmanjšuje, da jim grozi celo izumrtje.

 

Chisco ima vse te značilnosti in je trenutno varovanec zavetišča Baas Galgo: zanj skrbijo prostovoljci, predvsem pa ga počasi učijo, da se mu ljudi ni več treba bati. Sprva je, zlasti pri moških, še nekoliko previden, ko pa pridobi samozavest, postane ljubeče in igrivo bitje.

 

Sprehode obožuje in je med hojo zelo radoveden. Dobro se razume z vsemi drugimi psi, samci in samicami.

Glede na njegove lastnosti potrebuje potrpežljivo in razumevajočo družino, ki bo razumela značilnosti te redke pasme psov, predvsem pa aktivno družino, ki mu bo omogočila veliko lepih doživetij in zanimivih sprehodov.

 

Podenci so inteligentni in družabni psi, vendar morajo imeti aktivno življenje. Ko bo končno obrnil novo stran življenja, bo tudi Chisco razumel, da je slabega obdobja nepreklicno konec, in odprl se bo tistim, ki so mu pomagali.

 

Prevoz v Slovenijo možen v začetku septembra 2024.

V iskanju doma

 

Informativni vprašalnik za posvojitelje

podenco CHISCO
chisco_galgo_adozione_05
chisco_galgo_adozione_03
chisco_galgo_adozione_04
chisco_galgo_adozione_01chisco-1
chisco_galgo_adozione_02
bottom of page